Skip to main content

NEET BIOLOGY QUESTION PAPER

1. Name the hormone that has no role in menstruation.
(A) LH
(B) FSH
(C) GH
(D) TSH
Answer: (C) GH
2. Name the following having oxygen storing capacity
(A) Myoglobin
(B) Prophase II
(C) Anaphase I
(D) Metaphase II
Answer:(A) Myoglobin
3. Movement of tongue muscle is controlled by
(A) facial nerve
(B) trigeminal nerve
(C) hypoglossal nerve
(D) vagus nerve

Answer: (C) hypoglossal nerve
 4. Pick the mammal with true placenta
(A) Kangaroo
(B) Mongoose
(C) Platypus
(D) Echidna
Answer: (B) Mongoose
5. Most of the endangered species are the victims of
(A) Habitat destruction
(B) Over-hunting
(C) Acid rain
(D) Competition with introduced species
Answer: (A) Habitat destruction
6. Bovine spongiform encephalopathy is a disease caused by prions in a _______.
(A) cow
(B) sheep
(C) man
(D) potato
Answer: (A) cow
7. Blood stains are found at the site of a murder. lf DNA profiling technique is to be used for identifying the criminal, which of the following is ideal for use?
(A) Erythrocytes
(B) Leucocytes
(C) Platelets
(D) Serum
Answer:(B) Leucocytes
8. BT brinjal is an example of transgenic crops. In this, BT refers to
(A) Bacillus tuberculosis
(B) Biotechnology
(C) Betacarotene
(D) Bacillus thuringiensis
Answer: (D) Bacillus thuringiensis
 9. BY the statement ‘survival of the fittest’, Darwin meant that ________.
(A) The strongest of all species survives
(B) The most intelligent of the species survives
(C) The cleverest of the species survives
(D) The most adaptable of the species to changes survives
Answer: (D) The most adaptable of the species to changes survives
10. Casparian strips are present in the ________ of the root.
(A) epiblema
(B) endodermis
(C) perycycle
(D) cortex
Answer: (B) endodermis

11. Populations are said to be sympatric when _______.
(A) two populations are physically isolated by natural barriers.
(B) two populations live together and freely interbreed to produce sterile offspring.
(C) two populations share the same environment but cannot interbreed.
(D) two populations are isolated but occassionally come together to interbreed.
Answer: (C) two populations share the same environment but cannot interbreed.

12. Populations are said to be allopatric when ________.
(A) they are physically isolated by natural barriers
(B) they live together and breed freely to produce viable offspring
(C) they are isolated but often come together for breeding
(D) none of the above
Answer: (A) they are physically isolated by natural barriers
13.Polyploid derived from two different species is called
(A) Autopolyploid
(B) Triploid
(C) Allopolyploid
(D) Monoploid
Answer: (C) Allopolyploid
14. Pollen grains of a plant whose 2n = 28 are cultured to get callus by tissue culture method. What would be the number of chromosomes in the cells of the callus?
(A) 21
(B) I4
(C) 56
(D) 28
Answer: (B) I4
15. Pinus belongs to the class ________.
(A) Gentopsida
(B) Cycadopsida
(C) Coniferopsida
(D) Sphenopsida
Answer: (C) Coniferopsida
16. Pieces of plant tissue used in tissue culture is called
(A) Explant
(B) Somaclone
(C) Inoculant
(D) Clone
Answer: (A) Explant
17. Palaeontologists unearthed a human skull during excavation. A small fragment of the scalp tissue was still attached to it. Only little DNA could be extracted from it. lf the genes of the ancient man need to be analysed, the best way of getting sufficient amount of DNA from this extract is
(A) Treating the DNA with restriction endonucleases
(B) Subjecting the DNA to gel electrophoresis
(C) Subjecting the DNA to polymerase chain reaction
(D) Hybridising the DNA with a DNA probe
Answer:(C) Subjecting the DNA to polymerase chain reaction
18. Ovule integument gets transformed into
(A) seed
(B) fruit wall
(C) seed coat
(D) cotyledons
Answer:(C) seed coat
19. Osteomalacia is a deficiency disease of
(A) Adults due to Vitamin D deficiency
(B) Adults due ot protein energy malnutrition
(C) Infants due to protein energy malnutrition
(D) Infants due to Vitamin K deficiency
Answer: (A) Adults due to Vitamin D deficiency
20. Nosema bombycis which causes pebrine in silk worms is a
(A) Virus
(B) Protozoan
(C) Bacterium
(D) Fungus
Answer: (B) Protozoan

Comments

Popular posts from this blog

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

KUVEMPU UNIVERSITY SECOND YEAR B.SC CHEMISTRY EXAMINATION QUESTION PAPERS (FROM 2008 TO 2020)  Published by  www.questionpapersdownload.com   BSc II Year - Chemistry Paper-II_2016 - Download BSc II Year - Chemistry Paper-II_2017 - Download BSc II Year - Chemistry Paper-II_2014 - Download All other 2nd Year B.Sc Nursing Question Papers avaialble   Click here to download/view more B.Sc Nursing Question Papers 2010-2020 Chemistry Paper-II 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014  

PDO PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

The PDO (Panchayath Development Officer) and Panchayath Secretary Examinations will be conducted by Karnataka Examination Authority. The Online registrations will be starting from 16/09/2016. Most candidates are requested us to provide previous question papers of PDO Examination. The Question papers of PDO Examination conducted in the year 2011 is published here. For more PDO Exam Questions Click here PART 1 COMPUTER KNOWLEDGE QUESTIONS PDO Exam Question Paper Page 2 PDO Exam Question Paper Page 3 PDO Exam Question Paper Page 4 PDO Exam Question Paper Page 5 CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 01-05  PART II RURAL DEVELOPMENT AND PANCHAYAT RAJ QUESTIONS - PAGE NO. 6-10 CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 11-14- General Kannada CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 15-19- General English CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 20-23- General Knowledge MORE PDO EXAM QUESTIONS Click here to Join Our Facebook group to ge

PRIMARY HEALTH CARE QUESTION PAPER

ANM (AUXILIARY NURSING MIDWIFERY)MODEL QUESTION PAPER PAPER-III Primary Health Care Question Paper Published by  http://www.questionpapersdownload.com ANSWER ALL QUESIONS 3 long Questions of 15 Marks each (3X15) -45 Short Note Variety (15 Marks) Objective Type Questions (Fill in Blanks / True & False/Abbreviations) -15Marks Q.1. a) What is the concept of occurance of disease ? (5+5+5) b) What is illness? c) Desccribe the classification of disease? or a) What do you mean by Incubation Period ? b) Write the clarification of Micro Orgnism ? c) Write the factors affecting the growth & destruction of organism? Q2. a) Define bed sore? (5+4+6) b) What are the causes of bed sore ?