GRAMA PANCHAYATH SECRETARY EXAM IMPORTANT QUESTION AND ANSWERS

Question 1 :what is the full form of SGSY
A: Swarnahayanti grameen Rozgar yojana
B: Swarnajayanti Gram Rojgar Yojana
C: Swarnajayanti Gram Swarojgar yojana
D: swarnajayanti Gram Sahayak yojana

Answer: C: Swarnajayanti Gram Swarojgar yojana

Question 2 :In which year was SGSY Scheme introduced?
A: 1st March 2000
B: 1st April 1999
C: 1st April 1998
D: 2nd March 2001

Answer:B: 1st April 1999

Question 3 :What is the aim of SGSY Scheme?
A: To provide financial assistance
B: To form an organization of rural poor
C: To form SHGs.
D: To provide self emplyment and set up micro enterprises

Answer: D: To provide self emplyment and set up micro enterprises

Question 4 :Give full form of SHGs.
A: Self Help Groupism
B:  Self Healthy Groups
C: Social Healthy Groupism
D:Self Help Groups

Answer: D:Self Help Groups

Question 5 :How are payments made to the workers/beneficiaries under MGNREGA?
A: Through Bank or Post.
B: Cash
C: Kind
D: Cash & kind both

Answer: A: Through Bank or Post.

Question 6 :WHat is the quota for women in MGNREGA?
A: 1/3
B: 1/2
C: 1/4
D: 1/10


Answer: A

Question 7 :Who bears the Unemployment Allowance?
A: Central Government
B: Both State and Central
C: State Government
D: No one

Answer: C

Question 8 :How many days in advance can application for work be given under MGNREGA?
A: At least 14 days
B: 1 month
C: Six months
D: 5 days
Answer: A

Question 9 :What is the validity of the Job Card?
A: 1 year
B: 4 years
C: 5 years
D: 10 years
Answer: C: 5 years

Question 10 :Within how many days should the Job Card be issued to the applicant?
A: One week
B: Two weeks
C: One month
D: One month

Answer: B: Two weeks


To receive PDO Exam Question updates daily like our Karnataka Govt Jobs page-  https://www.facebook.com/karjobs


MORE PDO EXAM QUESTIONS -CLICK HERE
Click here to Join Our Facebook group to get PDO questions answers update

Comments

Popular Posts

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

KANNADA GRAMMAR PDF.

PDO PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

KSOU B.ED QUESTION PAPERS

Staff Nurse entrance exam model question paper

2nd YEAR GNM QUESTION PAPERS

RAILWAY STAFF NURSE EXAM QUESTION PAPER

GNM QUESTION PAPERS - 1ST YEAR- KSDNEB

CHILD HEALTH NURSING MODEL QUESTION PAPER- ANM

KANNADA SHORTHAND EXAM QUESTION PAPERS FOR DOWNLOAD