PDO EXAM QUESTION ANSWERS- 30/09/2016

Question 1  :If Minimum wage of any work is less than 10 Rs, then the work investigation in that fortnight would be done by which officer?
A: District Programme Coordinator 
B: Executive Engineer EGS
C: Chief Executive Officer 
D: Programme Officer
Answer: A: District Programme Coordinator 

Question 2 :When was NREGA Programme launched in the Country?
A: January 2001
B: February 2006 
C: March 2007
D: November 2011
Answer: B: February 2006 

Question 3 :When did NREGA rename MAHATMA GANDHI NREGA?
A: year 2003
B: year 2005
C: year 2009
D: year 2012
Answer: C: year 2009

Question 4 :Which of the following is not a source of income to the Gram Panchayat
A: Nominal Tax on Hawkers 
B: Grants-in-aid by state Government
C: House tax 

D: Money received from the sale proceeds of trees
Answer: B

Question 5 :Every village panchayat is headed by a sarpanch who is elected by
A: Members of village panchayat from among themselves 
B: Not elected but nominated by collector
C: Gram sabha 
D: Member of village panchayat from among citizen of village
Answer: A

Question 6 :One of the major functions of the Panchayat Samiti is to
A: Deal with administration of justice at the Panchayat level 
B: Deal with rural industrialization
C: Deal with financial matters of the Panchayat 
D: Implement community development projects/schemes.
Answer: D

Question 7 :3. In which of the following States was Panchayati Raj first introducted?
A: UP 
B: Bihar
C: Rajasthan 
D: Gujarat
Answer: C

Question 8 :NREGA permanent committee while authorising gram panchayat for any expenditure should be given report on which points?
A: The purchase criteria, rightrate,quality and quantity to be purchased 
B: MIS feeding of items to be purchases
C: only a 
D: both a and b
Answer: D

Question 9 :what is necessary to sanction current year labour material proportion?
A: maximum labour days of previous year 
B: average wages of previous year
C: liabilities of current year 
D: all of the above
Answer: D

Question 10 :If labour receive average labour wages less than Rs 100/- then the payment of Rs 107/- which is to be given to the semi-skilled mat should also be reduced proportionately?
A: Yes 
B: No
C: Sometimes 
D: None of these
Answer: B
MORE PDO EXAM QUESTIONS -CLICK HERE

Click here to Join Our Facebook group to get PDO questions answers update

Popular Posts

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

KANNADA GRAMMAR PDF.

PDO PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

KSOU B.ED QUESTION PAPERS

Staff Nurse entrance exam model question paper

2nd YEAR GNM QUESTION PAPERS

RAILWAY STAFF NURSE EXAM QUESTION PAPER

GNM QUESTION PAPERS - 1ST YEAR- KSDNEB

CHILD HEALTH NURSING MODEL QUESTION PAPER- ANM

KANNADA SHORTHAND EXAM QUESTION PAPERS FOR DOWNLOAD