PDO QUESTION ANSWERS -19/10/2016

Question 1  :How many registered families of gram panchayat are eligible to receive rs 4 lakhs and 5 lakhs as funds?
A: upto 1000 registered familie rs 4 lakhs and rs 5 lakjs for more than this 
B: upto 1500 registered families Rs 4 lakhs and Rs 5 lakh for more than this
C: upto 2000 registered families Rs 4 lakhs and Rs 5 lakhs for more than this 
D: upto 2500 registered families Rs 4 lakhs and Rs 5 lakh for more than this
Answer: B: upto 1500 registered families Rs 4 lakhs and Rs 5 lakh for more than this

Question 2 :How much amount of revolving fund is spent that the reimburesement of revolving fund would be made?
A: 40 percent 
B: 50 percent
C: 60 percent 
D: 80 percent
Answer: C: 60 percent 

Question 3 :who is the member secretary NREGA permanent committee?
A: Account assistant of related gram panchayat 
B: Junior Engineer/Junior Technical assistant of related gram panchayat
C: Village employment assistant 

D: Gram sevak
Answer: B: Junior Engineer/Junior Technical assistant of related gram panchayat

Question 4 :Before the reimbursement of revolving fund, what certificate a programme officer needs to receive from gram panchayat ?
A: Completion certificate
B: Utilization Certificate 
C: Both A and B 
D: Work start certificate
Answer: B: Utilization Certificate 

Question 5 :If NREGA permanent committee violates the procedure and make money available to panchayats for NREGA works, then District Collector would start fraud case against whom?
A: Assistant Engineer 
B: Junior Engineer/Junior Technical assistant of related gram panchayat
C: Development/Programme Officer 
D: Accounts assistant
Answer: C: Development/Programme Officer

Question 6 :Who will recommend tenders of material invited by line department?
A: Capable officer of line department 
B: The committee at tje district coordinator level
C: State government 
D: Programme director through EGS
Answer: B: The committee at tje district coordinator level

Question 7 :Holding of elections for the Panchayats is decided by
A: Constitutional mandate 
B: Election Commission
C: State Government 
D: District Magistrate
Answer: C: State Government 

Question 8 :Gram Sabha consists of
A: All the Chairman of Block level institution of the district 
B: All the voters of the Village Panchayat
C: 5 to 10 elected Ward Panchas of the Village Panchayats 
D: All the Chairman of Village Panchayats of the Block.
Answer: B

Question 9 :Which is an important reason for revival of PRI system in India?
A: It has come down to us since ancient times 
B: It adds efficiency to village administration.
C: It is very economical and advantageous. 
D: It helps participation of democratic bodies at the grass root level.
Answer: D: It helps participation of democratic bodies at the grass root level.

Question 10 :The Panchayati Raj institutions in India are established as per Constitutional directions of the
A: Directive Principles 
B: Fundamental Rights
C: Preamble 
D: Federalism
Answer: A: Directive Principles 

Question 11 :Which Article of the Constitution directs the State governments to organize Village Panchayats ?
A: Art 32 
B: Art 40
C: Art 48 
D: Art 52
Answer: B: Art 40

Question12 :Panchayati Raj is based on the ideology of
A: Cultivating political awarness in the rural masses 
B: Democratic decentralization
C: Community cooperation and development 
D: People participation in government
Answer: B: Democratic decentralization

Question 13 :To whom line department will make available all the documents once in six months for social audit?
A: Related Gram Panchayat 
B: District level officer of line department
C: To NGO 
D: Zila Parishad
Answer: A: Related Gram Panchayat 

Question14 :Can the tree grand of iron concrete be used to protect the trees?
A: Yes 
B: No
C: in accoidance with needs 
D: Not clear
Answer: B

Question 15 :1. The Panchayati Raj system was adopted to
A: Make people aware of politics 
B: Decentralize the power of democracy
C: Educate the peasants 
D: None of these
Answer: B: Decentralize the power of democracy

Question 16 :The historic Panchayati Raj Bill was adopted by the Parliament in 1992 as which amendment?
A: 42nd 
B: 68th
C: 72nd 
D: 74th
Answer: C: 72nd 

Question 17 :Which of the following is not an obligatory function
A: Public Conveniences 
B: Transport Facilities
C: Public Health 
D: Public Education
Answer: B: Transport Facilities


MORE PDO EXAM QUESTIONS -CLICK HERE

Click here to Join Our Facebook group to get PDO questions answers update

Popular posts from this blog

KANNADA GRAMMAR PDF.

FIRST YEAR BA HISTORY QUESTION PAPERS

MA QUESTION PAPERS- KUVEMPU UNIVERSITY