STUDIO ASSISTANT RECRUITMENT EXAMINATION QUESTION ANSWERS

KERALA PUBLIC SERVICE COMMISSION
STUDIO ASSISTANT RECRUITMENT EXAMINATION QUESTION ANSWERS

Question1:-Who wrote "Gajendramoksham Vanchipattu" ?
 A:-Kunjan Nambiar
 B:-Vagbhadanada
 C:-Saint Chavara Kuriakose Elias
 D:-Sree Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-D
Question2:-The two disciples of Sree Narayana Guru attended the Vaikom Satyagraha were
 A:-Swami Satya Varthan and Kottukoikal Velayudhan
 B:-Swami Ananda Therthan and Nata Raja Gurukkal
 C:-Swami Bodhanada and Nata Raja Gurukkal
 D:-Sahodaram Ayyappan and T.K. Madhavan
 Correct Answer:- Option-A
Question3:-"Savithrikutty Adava Vidava Vivaham" is a
 A:-book
 B:-critic
 C:-drama
 D:-poem
 Correct Answer:- Option-C

Question4:-Which year the second Ezhava Memorial Submitted ?
 A:-1896
 B:-1897
 C:-1900
 D:-1901
 Correct Answer:- Option-C
Question5:-Who was the 'mattyr' of Paliyam Satyagraha ?
 A:-Paravur T.K. Narayana Pillai
 B:-A.G. Velayuddan
 C:-Subbarayyer
 D:-K.C.S. Mani
 Correct Answer:- Option-B
Question6:-Who wrote the book "Anargha Nimisham" ?
 A:-Kesava Dev
 B:-S.K. Pottakkadu
 C:-Vaikom Muhammed Basheer
 D:-Changampuzha Krishna Pillai
 Correct Answer:- Option-C
Question7:-Who is the famous woman activist of Kerala Mahila Desa Sevika Sangh ?
 A:-Arya Pallam
 B:-Parvathi Nenmenimangalam
 C:-Lalitha Prabhu
 D:-A.V. Kuttimalu Amma
 Correct Answer:- Option-C
Question8:-The World Alzheimer's day is observed on
 A:-June `26^(th)`
 B:-August `29^(th)`
 C:-September `21^(st)`
 D:-October `11^(th)`
 Correct Answer:- Option-C
Question9:-Who is the author of the book "Akalathiruttu" ?
 A:-Thykattu Ayya Gurukkal
 B:-Vaikunda Swamikkal
 C:-E.V. Ramaswami Naiker
 D:-Vagbhadanada
 Correct Answer:- Option-B
Question10:-Who wrote the autobiography "Atma Katha" ?
 A:-Akkamma Cheriyan
 B:-Anna-Chandi
 C:-K.R. Gauri Amma
 D:-A.V. Kuttimalu Amma
 Correct Answer:- Option-B
Question11:-Who is the graphic printing artist among the following ?
 A:-Rathin Mithra
 B:-Jaya Appa Samy
 C:-K. H. Ara
 D:-Anupam Sud
 Correct Answer:- Option-D
Question12:-"Intaglio" is process related with which art printing technique ?
 A:-Wood cut
 B:-Lithography
 C:-Etching
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question13:-Studies from Life Models helps the artist to improve skills on which ability ?
 A:-Shading
 B:-Anatomy
 C:-Chiaroscuro
 D:-Perspective
 Correct Answer:- Option-B
Question14:-What is meant by the word 'Still Life' ?
 A:-In which the various non living objects are placed on a pedestal and the artist is asked to draw/paint from it.
 B:-Still life is only arrangement of flowers and fruits in beautiful positions and the artist is supposed to make beautiful
painting from it.
 C:-Still life does not mean to draw from arranged objects but from the human models are arranged in static to draw
from them.
 D:-The various immobile objects are painted using only water color is known as still life.
 Correct Answer:- Option-A
Question15:-What is three dimensional among the following ?
 A:-A painting
 B:-Any sculpture
 C:-A drawing with persepctive
 D:-Three dimension is only possible in "Etching"
 Correct Answer:- Option-B
Question16:-The birthplace of Raja Ravi Varma.
 A:-Padmanabhapuram Palace
 B:-Royal Family at Travancore
 C:-Royal Family of Attingal
 D:-Thattari Kovilakom of Kilimanoor
 Correct Answer:- Option-D
Question17:-"Lost Wax Technique" is related with which one of the following ?
 A:-Stone Carving
 B:-Wood Carving
 C:-Bronze sculpture
 D:-It has no relation with any kind of sculpture
 Correct Answer:- Option-C
Question18:-Which College of Fine Arts established first among the following ?
 A:-Govt. College of Fine Arts, Trissur
 B:-Govt. College of Fine Arts, Mavelikkara
 C:-RLV College of Fine Arts, Tripunithura
 D:-College of Fine Arts, Trivandrum
 Correct Answer:- Option-D
Question19:-It is assumed that Raja Ravi Varma witnessed a Painter from Europe is doing his painting with oil colors, which
helped him to understand about it ? Who was that artist Ravi Varma probably witnessed ?
 A:-Thomas William
 B:-Mount Batten
 C:-Theodor Jenson
 D:-George Mecaulay
 Correct Answer:- Option-C
Question20:-In 'Lithographic' art printing technique, the 'Matrix' is made up of what material ?
 A:-Zinc metal sheet
 B:-Paper mache
 C:-Special wood
 D:-Special stone for the same
 Correct Answer:- Option-D
Question21:-Where the stone carved "Kailasa Nadha" temple is situated ?
 A:-Ajanta Caves
 B:-Ellora Caves
 C:-Elephanta Caves
 D:-Edakkal Caves
 Correct Answer:- Option-B
Question22:-"Silver Print" is product of an art printing method. Which method of the following is related with it ?
 A:-Etching
 B:-Lithography
 C:-Wood cut
 D:-Photography
 Correct Answer:- Option-D
Question23:-"Chitto Prasad" was an artist who used Graphic printing effectively for expression based on Humanitarian
thinking. Which artist among the following was his student ?
 A:-Nitai Majumdar
 B:-Binode Bihari Mukherjie
 C:-Somnath Hore
 D:-Rm. Palaniappan
 Correct Answer:- Option-C
Question24:-The brand name of lens, which produced lenses for pin hole Cameras during the beginning of Photography.
 A:-Yashika
 B:-Canon
 C:-Nikon
 D:-Pin hole Camera functions without lenses in it
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-Perspective is the technique of bringing _________ in a two dimensional work of art.
 A:-Feeling of three dimensional space and size relations comparable
 B:-Tonal gradations
 C:-Light and shade
 D:-It has no use particularly but we adapt it for credit
 Correct Answer:- Option-A
Question26:-Mixing of two primary colors results in
 A:-Formation of a dull color
 B:-Formation of a secondary color
 C:-A very light color other than the first two
 D:-Turmoil and wastage of the surface and finally loss
 Correct Answer:- Option-B
Question27:-Design of any objectivity is done for
 A:-Matching purpose with beauty
 B:-No use but wastage of money and energy
 C:-It results to focus only on its purpose
 D:-It results to focus only on beauty of the object
 Correct Answer:- Option-A
Question28:-Name of the 'New School' favoring Design took birth and spread all over the world during development of
Modernism in Art.
 A:-Dada movement
 B:-Expressionism
 C:-Sur realism
 D:-Bauhaus
 Correct Answer:- Option-D
Question29:-Life Study is related to
 A:-Landscape Painting
 B:-Portrait Painting
 C:-History Painting
 D:-War Painting
 Correct Answer:- Option-B
Question30:-Which artist used life modeling most for his work of art ?
 A:-James Whistler
 B:-William Turner
 C:-Michelangelo
 D:-Paul Cezanne
 Correct Answer:- Option-C
Question31:-Which software is most suitable for drawing plans and elevations for architecture and good for making
architectural designs ?
 A:-Photoshop
 B:-Corel Draw
 C:-Illustrator
 D:-Auto Cad
 Correct Answer:- Option-D
Question32:-Which video format is generally and officially accepted in India ?
 A:-PAL
 B:-NTSC
 C:-Both above
 D:-None above
 Correct Answer:- Option-A
Question33:-"Anish Kapur" is famous for
 A:-Oil Painting
 B:-Open air sculpture
 C:-Portrait painting in oil
 D:-He is not artist but architect
 Correct Answer:- Option-B
Question34:-"Bhimbetka" is near which city ?
 A:-Paris
 B:-Karachi
 C:-Colombo
 D:-Bhopal
 Correct Answer:- Option-D
Question35:-Which technique of printing was adapted by Raja Ravi Varma to reproduce his paintings as calendars ?
 A:-Etching
 B:-Screen Printing
 C:-Lithography
 D:-Lino Cut
 Correct Answer:- Option-C
Question36:-Indian Museum is situated in
 A:-New Delhi
 B:-Uttar Pradesh
 C:-West Bengal
 D:-Kerala
 Correct Answer:- Option-C
Question37:-Fresco Painting is done on
 A:-Prepared paper
 B:-Prepared wood
 C:-Prepared glass
 D:-Prepared wall
 Correct Answer:- Option-D
Question38:-The specialty of `15^(th)` Century.
 A:-Beginning of Modern Art
 B:-Renaissance period
 C:-Opening of Suez Canal
 D:-It is Chola Period
 Correct Answer:- Option-B
Question39:-Monochrome painting is
 A:-Done with water color only
 B:-Done with oil color only
 C:-Done with single color only
 D:-All above are incorrect
 Correct Answer:- Option-C
Question40:-"Red" color is
 A:-Cool color
 B:-Beautiful color
 C:-Not good to draw landscapes
 D:-Hot color
 Correct Answer:- Option-D
Question41:-Metal embossing is ___________ process for producing raised or sunken designs or relief in sheet metal.
 A:-Casting
 B:-Welding
 C:-Carving
 D:-Stamping
 Correct Answer:- Option-D
Question42:-Commonly used materials for embossing
 A:-Clay, cement, plaster
 B:-Aluminium, brass, copper, zinc
 C:-Wax, fiberglass
 D:-Stone, marble, wood
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-Statue of liberty is a _________ statue designed by Frederic Auguste Bartholdi.
 A:-Bronze
 B:-Copper
 C:-Marble
 D:-Fiberglass
 Correct Answer:- Option-B
Question44:-___________ is pottery that has not been fired to vitrification and is thus permeable to water.
 A:-Earthenware
 B:-Porcelain
 C:-Stoneware
 D:-Ceramic
 Correct Answer:- Option-A
Question45:-_____________ is a ceramic material made by heating materials, in a kiln to Temperatures between 1200 *C and
1400 *C.
 A:-Glass
 B:-Terracotta
 C:-Porcelain
 D:-Fiberglass
 Correct Answer:- Option-C
Question46:-___________ is the process by which a duplicate metal sculpture is cast from an original sculpture.
 A:-Casting
 B:-Sand casting
 C:-Cement casting
 D:-Lost wax casting
 Correct Answer:- Option-D
Question47:-Mohenjo-Daro produced one of the earliest known example of lost wax casting, an Indian bronze figurine
named the
 A:-Lazy lady
 B:-Zeus
 C:-Dancing girl
 D:-Tirthankara
 Correct Answer:- Option-C
Question48:-For copper alloys, such as bronze, exposure to chlorides leads to ________ colour.
 A:-Brown
 B:-Green
 C:-Black
 D:-Blue
 Correct Answer:- Option-B
Question49:-Patinas on Copper alloys with __________ gives brown colour.
 A:-Cupric nitrate
 B:-Liver of sulfur
 C:-Ferric nitrate
 D:-Ammonium sulfide
 Correct Answer:- Option-B
Question50:-For art works, patination is often deliberately accelerated by applying _________ with heat.
 A:-Vinegar
 B:-Water
 C:-Chemical
 D:-Oil colour
 Correct Answer:- Option-C
Question51:-__________ is the mixture of Copper and Tin.
 A:-Aluminium
 B:-Nickel
 C:-Zinc
 D:-Bronze
 Correct Answer:- Option-D
Question52:-An insert in the mold that produces internal features in the casting is called
 A:-Core
 B:-Mold
 C:-Riser
 D:-Runner
 Correct Answer:- Option-A
Question53:-An extra void in the mold that fills with molten material to compensate for shrinkage during solidification
 A:-Gates
 B:-Vents
 C:-Riser
 D:-Core print
 Correct Answer:- Option-C
Question54:-The Kerala Ceramics LTD. was set up in ________ is a fully owned Government of Kerala undertaking.
 A:-1963
 B:-1956
 C:-1947
 D:-1972
 Correct Answer:- Option-A
Question55:-Pottery that has been fired but not yet glazed are called
 A:-Slip
 B:-Glaze
 C:-Biscuit
 D:-Clay
 Correct Answer:- Option-C
Question56:-________ is an extremely plastic clay which can be added in small quantities to short clay to make it more
plastic.
 A:-Bentonite
 B:-Ball caly
 C:-China clay
 D:-Synthetic clay
 Correct Answer:- Option-A
Question57:-A pottery created by low temperature firing is called
 A:-Stone ware
 B:-Earthenware
 C:-Porcelain
 D:-Ceramic
 Correct Answer:- Option-B
Question58:-A highly heat resistant form of clay which can be combined with other clays to increase the firing temperature
is called
 A:-Ball clay
 B:-Fire clay
 C:-Flux
 D:-Frit
 Correct Answer:- Option-B
Question59:-_______ is a common oxide in glazes and some clays that generally gives a reddish color.
 A:-Iron oxide
 B:-Enamel
 C:-Celadon
 D:-Alumina
 Correct Answer:- Option-A
Question60:-The condition of a clay when it has been partially dried to the point where all shrinkage has been completed are
called
 A:-Biscuit
 B:-Hard
 C:-Lustre
 D:-Leather-hard
 Correct Answer:- Option-D
Question61:-__________ is a vitreous ceramic made primarily from non-refractory fire clay.
 A:-Stone ware
 B:-Porcelain
 C:-China clay
 D:-Cream ware
 Correct Answer:- Option-A
Question62:-Glass is often not considered a ceramic because of its _______ character.
 A:-Solid
 B:-Optical
 C:-Transparent
 D:-Amorphous
 Correct Answer:- Option-D
Question63:-The word 'ceramic' comes from the ________ word Keramikos.
 A:-Latin
 B:-Chinese
 C:-Greek
 D:-Roman
 Correct Answer:- Option-C
Question64:-Which is the primary clay used for producing porcelain ?
 A:-Clay
 B:-Earthenware
 C:-China Clay
 D:-Fire Clay
 Correct Answer:- Option-C
Question65:-Casting is a ______ process.
 A:-Modelling
 B:-Creative
 C:-Solidification
 D:-Printing
 Correct Answer:- Option-C
Question66:-Kaolin converts to Mullet and ________ when fired to temperature exceeding 1000 *C.
 A:-Porcelain
 B:-Terracotta
 C:-Glass
 D:-Plastic
 Correct Answer:- Option-C
Question67:-Terracotta is a type of
 A:-Tile
 B:-Earthenware
 C:-Brick
 D:-Pot
 Correct Answer:- Option-B
Question68:-The terracotta army is a collection of terracotta sculptures depicting the armies of _________, Emperor of China.
 A:-Sima Qian
 B:-Mongols
 C:-Qin Shi Huang
 D:-Liu Bang
 Correct Answer:- Option-C
Question69:-_________ is known as Indian Rosewood.
 A:-Teak wood
 B:-Sap wood
 C:-Sheesham wood
 D:-Sandal wood
 Correct Answer:- Option-C
Question70:-China clay is also known as
 A:-Clay
 B:-Plaster
 C:-Kaolin
 D:-Fiber
 Correct Answer:- Option-C
Question71:-From the following, which one is sans serif font ?
 A:-Times
 B:-Baskerville
 C:-Courier
 D:-Helvetica
 Correct Answer:- Option-D
Question72:-Unprocessed data directly from the image sensor of a digital camera is called
 A:-EPS
 B:-TIFF
 C:-RAW
 D:-JPEG
 Correct Answer:- Option-C
Question73:-A stencil-based printing process through a fine mesh is called
 A:-Serigraphy
 B:-Flexography
 C:-Digital Printing
 D:-Offset Printing
 Correct Answer:- Option-A
Question74:-The popular software which is used to edit or manipulate images is
 A:-Adobe Premiere
 B:-Adobe Photoshop
 C:-CorelDraw
 D:-Final Cut Pro
 Correct Answer:- Option-B
Question75:-210 mm × 297 mm size paper is commonly known as
 A:-A4
 B:-A0
 C:-A2
 D:-A5
 Correct Answer:- Option-A
Question76:-Which lens is good for an extreme wide panoramic/hemispherical photo ?
 A:-Macro Lens
 B:-Telephoto Lens
 C:-Fisheye Lens
 D:-Normal Lens
 Correct Answer:- Option-C
Question77:-Which option do we use to adjust brightness, contrast and tonal range in Photoshop ?
 A:-Photo Filter
 B:-Level
 C:-Gradient Map
 D:-Replace Colour
 Correct Answer:- Option-B
Question78:-4K resolution belongs to
 A:-Cinematography
 B:-Serigraphy
 C:-Printing
 D:- Typography
 Correct Answer:- Option-A
Question79:-Which software represents .indd file extension ?
 A:-Adobe Illustrator
 B:-Adobe Photoshop
 C:-Adobe InDesign
 D:-Adobe Premiere
 Correct Answer:- Option-C
Question80:-Camera resolution is measured in
 A:-Pixel
 B:-Millimetre
 C:-Dots
 D:-Lines
 Correct Answer:- Option-A
Question81:-What are the primary colours of light ?
 A:-Black and White
 B:-Red, Yellow, Blue
 C:-Red, Green, Blue
 D:-White and Grey
 Correct Answer:- Option-C
Question82:-From below which software is used for a publishing industry ?
 A:-3D Max
 B:-Flash
 C:-Final Cut Pro
 D:-Adobe InDesign
 Correct Answer:- Option-D
Question83:-The word 'Chiaroscuro' is related to
 A:-Colour
 B:-Light and Shade
 C:-Illusion
 D:-Sharpness
 Correct Answer:- Option-B
Question84:-From the below options, which image is good for printing ?
 A:-72 DPI Image
 B:-90 DPI Image
 C:-100 DPI Image
 D:-300 DPI Image
 Correct Answer:- Option-D
Question85:-________ means the distance between the nearest and farthest objects that appear acceptably sharp in a
photograph.
 A:-Depth of field
 B:-Shutter Speed
 C:-ISO Speed
 D:-Out of Focus
 Correct Answer:- Option-A
Question86:-In CorelDraw, which command is used to get an image in to the page ?
 A:-Place
 B:-Import
 C:-Open
 D:-Export
 Correct Answer:- Option-B
Question87:-From the following options, which one is an image file format ?
 A:-.jpeg
 B:-.ai
 C:-.cdr
 D:-.flv
 Correct Answer:- Option-A
Question88:-GSM refers to ________ of a paper.
 A:-Colour
 B:-Weight
 C:-Texture
 D:-Size
 Correct Answer:- Option-B
Question89:-In which menu bar can we find Canvas Size option in Photoshop ?
 A:-File
 B:-Filter
 C:-Image
 D:-View
 Correct Answer:- Option-C
Question90:-The vertical space between lines in a typography is
 A:-Leading
 B:-Tracking
 C:-Kerning
 D:-Font size
 Correct Answer:- Option-A
Question91:-__________ is a part of the camera's hardware that captures light and converts what you see through a
viewfinder.
 A:-Lens
 B:-Sensor
 C:-Aperture
 D:-Shutter
 Correct Answer:- Option-B
Question92:-Which one is the best example of 2D Animation Cartoon ?
 A:-Toy Story
 B:-Ice Age
 C:-Finding Nemo
 D:-Tom and Jerry
 Correct Answer:- Option-D
Question93:-In Adobe Illustrator, Pathfinder gives option to
 A:-Combine Objects
 B:-Rotate Objects
 C:-Scale Objects
 D:-Links
 Correct Answer:- Option-A
Question94:-Which industry commonly uses Spot Colours ?
 A:-Web designing
 B:-Animation
 C:-Video editing
 D:-Printing
 Correct Answer:- Option-D
Question95:-Which solution is used to expose an image in serigraphy ?
 A:-Photo Emulsion
 B:-Hydrogen Peroxide
 C:-Thinner
 D:-Blockout liquid
 Correct Answer:- Option-A
Question96:-The primary colours for offset printing are
 A:-RGB
 B:-HSB
 C:-CMYK
 D:-LAB
 Correct Answer:- Option-C
Question97:-In Adobe Photoshop, which tool is used to edit colour saturation ?
 A:-Dodge Tool
 B:-Eyedropper
 C:-Healing Brush
 D:-Sponge Tool
 Correct Answer:- Option-D
Question98:-Fonts are measured in the unit of
 A:-Centimetre
 B:-Millimetre
 C:-Point
 D:-Pixels
 Correct Answer:- Option-C
Question99:-___________ is a printing term, extending the image beyond the trim edge without leaving any white margin.
 A:-Over print
 B:-Bleed
 C:-Margin
 D:-Slug
 Correct Answer:- Option-B
Question100:-In which menu bar can we find Barcode Setting in CorelDraw ?
 A:-File
 B:-Arrange
 C:-Layout
 D:-Edit
 Correct Answer:- Option-D

Popular Posts

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

KANNADA GRAMMAR PDF.

2nd YEAR GNM QUESTION PAPERS

KSOU B.ED QUESTION PAPERS

RAILWAY STAFF NURSE EXAM QUESTION PAPER

PDO PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

GNM QUESTION PAPERS - 1ST YEAR- KSDNEB

MA KANNADA PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

KANNADA SHORTHAND EXAM QUESTION PAPERS FOR DOWNLOAD

Staff Nurse entrance exam model question paper