ENVIRONMENTAL OFFICER ONLINE EXAM QUESTION PAPER

ENVIRONMENTAL OFFICER ONLINE EXAM QUESTION PAPER
MULTIPLE CHOICE QUESTION ANSWERS
Question 1:-'Tektites' are
 A:-Solidified droplets of molten rock
 B:-Sediments
 C:-Meteorites
 D:-Satellites
 Correct Answer:- Option-A
Question 2:-Anemometer is used to measure
 A:-Rain fail
 B:-Humidity
 C:-Air temperature
 D:-Wind velocity
 Correct Answer:- Option-D
Question 3:-The spectroscopy based on scattering principle is
 A:-Raman
 B:-NMR
 C:-Electronic
 D:-Microwave
 Correct Answer:- Option-A
Question 4:-Mycorrhizal association occurs between : Fungi and
 A:-Angiosperms
 B:-Moss
 C:-Pteridophytes
 D:-Algae
 Correct Answer:- Option-A
Question 5:-How many Mega diversity hot spots are present in India ?
 A:-3
 B:-5
 C:-2
 D:-1
 Correct Answer:- Option-C
Question 6:-Erawady dolphins are found in
 A:-Vembanadu lake
 B:-Chilka lake
 C:-Keibul lamjao
 D:-Lake Superior
 Correct Answer:- Option-B
Question 7:-Identify 'Quick lime' from the following
 A:-`Ca(OH)_(2)`
 B:-CaO
 C:-`CaCO_(3)`
 D:-`CaHCO_(3)`
 Correct Answer:- Option-B
Question 8:-Biodegradable plastics contains
 A:-PAH
 B:-PCB
 C:-PHA
 D:-POP
 Correct Answer:- Option-C
Question 9:-Which one of the following is not found in acid rain ?
 A:-`CH_(3)`COOH
 B:-`HNO_(3)`
 C:-`H_(2)``SO_(3)`
 D:-`H_(2)``SO_(4)`
 Correct Answer:- Option-A
Question10:-'Epigeics' is a term related to
 A:-Birds
 B:-Fishes
 C:-Mammals
 D:-Earthworms
 Correct Answer:- Option-D
Question11:-The winner of the World Chess Championship 2016
 A:-Sergey Karjakin
 B:-Fabiano Caruana
 C:-Magnus Carlsen
 D:-Viswanathan Anand

 Correct Answer:- Option-C
Question12:-The founder and publisher of the news paper Swadeshabhimani was
 A:-Vakkam Abdul Khader Maulavi
 B:-C. Kesavan
 C:-Ramakrishna Pillai
 D:-T. K. Madhavan
 Correct Answer:- Option-A
Question13:-According to 2011 census which is the most populous State
 A:-Uttar Pradesh
 B:-Madhya Pradesh
 C:-Rajasthan
 D:-Maharashtra
 Correct Answer:- Option-A
Question14:-Whom did B. G. Tilak call 'The Diamond of India' ?
 A:-Lalalajpat Rai
 B:-Gopala Krishna Gokhale
 C:-Rabindranath Tagore
 D:-Dadabhai Naoroji
 Correct Answer:- Option-B
Question15:-The largest fresh water lake in Kerala
 A:-Kayamkulam Lake
 B:-Vembanad Lake
 C:-Ashtamudi Lake
 D:-Sasthamkotta Lake
 Correct Answer:- Option-D
Question16:-Who among the following is the Chief Justice of India ?
 A:-H. L. Dattu
 B:-T. S. Thakur
 C:-J. S. Khehar
 D:-R. M. Lodha
 Correct Answer:- Option-C
Question17:-'Sadhu Jana Paripalana Yogam' was founded by
 A:-Ayyankali
 B:-Vagbhatananda
 C:-K. Ayyappan
 D:-V. T. Bhattathiripad
 Correct Answer:- Option-A
Question18:-Who is known as 'Father of Indian Unrest' ?
 A:-M. K. Gandhi
 B:-B. G. Tilak
 C:-M. G. Ranade
 D:-Dadabhai Naoroji
 Correct Answer:- Option-B
Question19:-Who is the present Secretary General of UNO ?
 A:-Ban Ki-Moon
 B:-Kofi Annan
 C:-Kurt Waldheim
 D:-Antonio Guterres
 Correct Answer:- Option-D
Question20:-Who said "Hinduism dies, if untouchability lives, and untouchability has to die if Hinduism is to live" ?
 A:-Swami Vivekananda
 B:-B. R. Ambedkar
 C:-M. K. Gandhi
 D:-Sree Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-C
Question21:-In aerobic metabolism oxygen is the terminal electron acceptor, in ______ metabolism Nitrate is the terminal
electron acceptor
 A:-Anaerobic
 B:-Anoxic
 C:-Obligate aerobic
 D:-Fermentation
 Correct Answer:- Option-B
Question22:-The amount of `O_(3)` present in atmosphere above a particular location is measured in
 A:-ppm
 B:-ppb
 C:-Dobson Unit
 D:-mg
 Correct Answer:- Option-C
Question23:-Meteorology is the study of
 A:-Atmospheric phenomena
 B:-Meteors
 C:-Climate
 D:-All of them
 Correct Answer:- Option-A
Question24:-Montreal protocol is related to
 A:-Reducing `CO_(2)` emission
 B:-Reducing emission of CFCs
 C:-Reducing the use of pesticides
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question25:-Love canal is linked with
 A:-Nuclear power plant
 B:-Hazardous waste
 C:-Algal bloom
 D:-Aral sea
 Correct Answer:- Option-B
Question26:-Piping is a phenomenon observed
 A:-In the atmosphere
 B:-Above earth surface
 C:-In the water column
 D:-Below earth surface
 Correct Answer:- Option-D
Question27:-Mad hatter disease is linked with
 A:-Cadmium
 B:-Mercury
 C:-Arsenic
 D:-Chromium
 Correct Answer:- Option-B
Question28:-London smog is due to high concentration of
 A:-Oxides of nitrogen
 B:-Oxides of sulphur
 C:-Oxides of carbon
 D:-Volatile organic compounds
 Correct Answer:- Option-B
Question29:-The saturation concentration of `O_(2)` at sea level is 8.3 mg/L at _______ °C.
 A:-0
 B:-20
 C:-25
 D:-30
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-Which pesticide is linked with Bhopal gas tragedy ?
 A:-DDT
 B:-Sevin
 C:-Aldrin
 D:-Deldrin
 Correct Answer:- Option-B
Question31:-The most abundant fossil fuel in planet earth is
 A:-Peat
 B:-Bitumen
 C:-Coal
 D:-Crude Oil
 Correct Answer:- Option-C
Question32:-Which is causing both global warming and ozone depletion ?
 A:-Methane
 B:-Nitrous oxide
 C:-Water vapour
 D:-Carbon dioxide
 Correct Answer:- Option-B
Question33:-Global warming will not result in
 A:-Melting of the ice caps
 B:-Increasing sea levels
 C:-Increasing the size of the hole in the ozone layer
 D:-Unpredictable climate patterns
 Correct Answer:- Option-C
Question34:-CDM technologies are linked to
 A:-Climate change
 B:-`CO_(2)` release by plants
 C:-Ozone depletion
 D:-Red rains
 Correct Answer:- Option-A
Question35:-______ poisoning is known as plumbism.
 A:-Copper
 B:-Mercury
 C:-Lead
 D:-Chromium
 Correct Answer:- Option-C
Question36:-Which of the following is not a transboundary pollutant ?
 A:-PCB
 B:-CFC
 C:-Hg
 D:-`N_(2)`O
 Correct Answer:- Option-A
Question37:-Thermocline in a lake is the zone of
 A:-Constant temperature
 B:-Rapid temperature change
 C:-High temperature
 D:-High temperature with neutral pH
 Correct Answer:- Option-B
Question38:-Critical species whose extinction cause major changes, may also threaten existence of other species constitute
a
 A:-Source population
 B:-Sink population
 C:-Metapopulation
 D:-Keystone species
 Correct Answer:- Option-D
Question39:-According to WHO, maximum permissible level of fluoride in drinking water is ________ ppm.
 A:-0.3
 B:-0.5
 C:-1.5
 D:-1.0
 Correct Answer:- Option-C
Question40:-The earthquake rated as major is with ________ magnitude on Richter scale.
 A:->8
 B:-7-7.9
 C:-6-6.9
 D:-5-5.9
 Correct Answer:- Option-B
Question41:-Tsunami – literally means
 A:-Giant waves
 B:-Water wall
 C:-Harbor waves
 D:-Destructive waves
 Correct Answer:- Option-C
Question42:-The energy transfer in the food chain is an example of __________ law of thermodynamics.
 A:-First
 B:-Second
 C:-Third
 D:-Zeroth
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-The lakes which are poor in nutrients and productivity are ___________ lakes.
 A:-Mesotrophic
 B:-Very small
 C:-Eutrophic
 D:-Oligotrophic
 Correct Answer:- Option-D
Question44:-Black colour of the black soils is due to the high content of
 A:-Sodium
 B:-Potassium
 C:-Copper
 D:-Humus
 Correct Answer:- Option-D
Question45:-Which one is an example for a secondary air pollutant ?
 A:-`SO_(x)`
 B:-`NO_(x)`
 C:-PAN
 D:-CFC
 Correct Answer:- Option-C
Question46:-Silent spring is a _________ on ___________.
 A:-Documentary, climate change
 B:-Movie, Antarctica
 C:-Book, melting of polar ice
 D:-Book, pesticide toxicity
 Correct Answer:- Option-D
Question47:-Abyssal zones are located in
 A:-Ponds
 B:-Rivers
 C:-Lakes
 D:-Oceans
 Correct Answer:- Option-D
Question48:-The chemical reaction CI +`O_(3)` → CIO + `O_(2)` results in
 A:-Ozone depletion
 B:-Melting of permafrost
 C:-Glaciations
 D:-Greenhouse effect
 Correct Answer:- Option-A
Question49:-The maximum amount of water that the soil can hold after the loss of gravitational water is known as
 A:-Hygroscopic water
 B:-Field capacity
 C:-Capillary water
 D:-Stored water
 Correct Answer:- Option-B
Question50:-Limnology is a study of
 A:-Aging
 B:-Tics and mites
 C:-Fresh water bodies
 D:-Termites
 Correct Answer:- Option-C
Question51:-'Silviculture' refers to the practice of
 A:-Honey bee keeping
 B:-Growing Silk-worms
 C:-Forest management with objective of producing specific plants
 D:-Silver fish culturing
 Correct Answer:- Option-C
Question52:-An example of fossil fuel is
 A:-Wood
 B:-Gobar gas
 C:-Charcoal
 D:-Gasoline
 Correct Answer:- Option-D
Question53:-The ecosystem of stagnant fresh water habitat is known as __________ ecosystem.
 A:-Standing crop
 B:-Lentic
 C:-Lotic
 D:-Abyssal
 Correct Answer:- Option-B
Question54:-'Photochemical smog' is caused by the interaction of
 A:-Hydrocarbons and Ozone
 B:-Hydrocarbons and `NO_(x)`
 C:-`NO_(x)` and Ozone
 D:-Hydrocarbons, `NO_(x)` and Ozone
 Correct Answer:- Option-D
Question55:-'Ramsar Convention' is for
 A:-Wetlands
 B:-Tropical Forests
 C:-Oceans
 D:-Mountains
 Correct Answer:- Option-A
Question56:-Graphite is used as _________ in ___________.
 A:-Surface coat, electronic chip
 B:-Brush, electronic devices
 C:-Moderator, nuclear reactors
 D:-Packing material, GC columns
 Correct Answer:- Option-C
Question57:-Heliophytes are plants which grow in
 A:-Full sunlight
 B:-Low intensity of light
 C:-Complete darkness
 D:-Salt water
 Correct Answer:- Option-A
Question58:-Sea water will boil at a temperature
 A:-Higher than pure water
 B:-Lower than pure water
 C:-Same as that of pure water
 D:-Cannot be predicted, it can be higher, same or lower
 Correct Answer:- Option-A
Question59:-__________ was absent on earth's atmosphere during the early days of origin of life.
 A:-`CO_(2)`
 B:-`CH_(4)`
 C:-`H_(2)`
 D:-`O_(2)`
 Correct Answer:- Option-D
Question60:-Which one of the following is linked with Methaemoglobinaemia ?
 A:-Methyl mercury
 B:-Nitrate
 C:-Cadmium
 D:-Arsenic
 Correct Answer:- Option-B
Question61:-Three Gorges is a
 A:-Nuclear reactor
 B:-Dam
 C:-Biosphere reserve
 D:-A lake in USA
 Correct Answer:- Option-B
Question62:-The science of cryogenic deals with
 A:-Crystallography
 B:-Low temperature
 C:-Low pressure
 D:-Missile technology
 Correct Answer:- Option-B
Question63:-The salt concentration in the open sea is
 A:-1.5%
 B:-2.5%
 C:-3.0%
 D:-3.5%
 Correct Answer:- Option-D
Question64:-Monsanto is the firm behind introduction of _______ in India.
 A:-Mobile phones
 B:-BT-cotton
 C:-LCD Television
 D:-Plasma TV
 Correct Answer:- Option-B
Question65:-EI-Nino is
 A:-A freshwater lake
 B:-An Ocean current
 C:-An air current
 D:-A Glacier
 Correct Answer:- Option-B
Question66:-'Kerogen' is
 A:-Protein found in Human hair
 B:-Protein found in cow's milk
 C:-Substance found in Fungal cell wall
 D:-Solid waxy mixture of hydrocarbons
 Correct Answer:- Option-D
Question67:-Very low BOD level of a water body indicates that the water is
 A:-Less polluted
 B:-Highly polluted
 C:-Rich in heavy metals
 D:-Contain more organic matter
 Correct Answer:- Option-A
Question68:-A vibrational spectroscopy is otherwise known as
 A:-IR spectroscopy
 B:-Microwave spectroscopy
 C:-Electronic spectroscopy
 D:-Raman spectroscopy
 Correct Answer:- Option-A
Question69:-'Denitrifiers' do the job of converting
 A:-`NH_(4)` into `NO_(2)`
 B:-`NH_(4)` into `NO_(3)`
 C:-`NO_(3)` into Nitrogen
 D:-Nitrogen into `NO_(3)`
 Correct Answer:- Option-C
Question 70:-_________ is the zone of ocean where producers of food chain are rarely found.
 A:-Littoral
 B:-Limnetic
 C:-Aphotic of deep sea
 D:-Inter tidal
 Correct Answer:- Option-C
Question 71:-The founder of Sidhasramam at Alathur was
 A:-Vaikunda Swami
 B:-Brahmananda Sivayogi
 C:-Chattampi Swamikal
 D:-Vagbhatananda
 Correct Answer:- Option-B
Question 72:-The venue of 2020 Olympics
 A:-Rio de Janeiro
 B:-Pycongchang
 C:-Beijing
 D:-Tokyo
 Correct Answer:- Option-D
Question 73:-The play Nil Darpan was written by
 A:-Bankim Chandra Chatterjee
 B:-S. C. Bose
 C:-Dinabandhu Mithra
 D:-Vimal Mithra
 Correct Answer:- Option-C
Question 74:-The President of the Lahore Congress of 1929
 A:-M. K. Gandhi
 B:-Jawaharlal Nehru
 C:-C. R. Das
 D:-S. C. Bose
 Correct Answer:- Option-B
Question 75:-Who gave the epithet 'Pulayaraja' to Ayyankali ?
 A:-M. K. Gandhi
 B:-Sree Narayana Guru
 C:-Swami Vivekananda
 D:-Chattampi Swamikal
 Correct Answer:- Option-A
Question 76:-Who won the Nobel Prize in literature 2016 ?
 A:-Yoshinori
 B:-Juan Manuel Santos
 C:-Svetlana Alexievich
 D:-Bob Dylan
 Correct Answer:- Option-D
Question 77:-Which river in kerala was referred as river Churni in Kautilya's Arthasastra ?
 A:-Bharathapuzha
 B:-Pamba
 C:-Periyar
 D:-Chaliyar
 Correct Answer:- Option-C
Question 78:-Temple Entry Proclamation was made in the year
 A:-1924
 B:-1928
 C:-1931
 D:-1936
 Correct Answer:- Option-D
Question 79:-Mahatma Gandhi presided over the annual session of the Indian National Congress only once at
 A:-Belgaum
 B:-Lucknow
 C:-Lahore
 D:-Kanpur
 Correct Answer:- Option-A
Question 80:-Nadhula Pass is situated in
 A:-Maharashtra
 B:-Sikkim
 C:-Arunachal Pradesh
 D:-Madhya Pradesh
 Correct Answer:- Option-B
Question81:-Acute cadmium poisoning is known as
 A:-Itai-Itai
 B:-Plumbism
 C:-Bysinnosis
 D:-Neuralgia
 Correct Answer:- Option-A
Question82:-The presence of which of the following contaminants would be the strongest reason for judging Municipal
sewage sludge unfit for use as fertilizer ?
 A:-Ammonia
 B:-Phosphates
 C:-Nitrates
 D:-Heavy metals
 Correct Answer:- Option-D
Question83:-'Our common future' is the report by _________ Commission.
 A:-Brundland
 B:-Swaminathan
 C:-Gadgil
 D:-Climate change
 Correct Answer:- Option-A
Question84:-'Betz limit' is linked with __________ energy.
 A:-Solar
 B:-Biomass
 C:-Geothermal
 D:-Wind
 Correct Answer:- Option-D
Question85:-'Pyrethrin', a biopesticide is derived from
 A:-Neem
 B:-Bacillus thuringiensis
 C:-Chrysanthemum
 D:-Tobacco
 Correct Answer:- Option-C
Question86:-'Gasohol' is a mixture of ___________ and __________.
 A:-Air, Alcohol
 B:-Gas, Alcohol
 C:-Gasoline, Alcohol
 D:-Methane, Alcohol
 Correct Answer:- Option-C
Question87:-Sounds above what level are considered hazardous noise pollution ?
 A:-Above 80 db
 B:-Above 30 db
 C:-Above 120 db
 D:-Above 100 db
 Correct Answer:- Option-A
Question88:-'Solar ponds' function on the basis of
 A:-Photonics
 B:-Non-convection
 C:-Transpiration
 D:-Convection
 Correct Answer:- Option-B
Question89:-Tundra is
 A:-Treeless biome
 B:-Rich in Conifers
 C:-Rich in Pine trees
 D:-A desert
 Correct Answer:- Option-A
Question90:-__________ convention banned the world wide use of endosulfan.
 A:-Geneva
 B:-Nairobi
 C:-Basel
 D:-Stockholm
 Correct Answer:- Option-A
Question91:-'Knock-knee syndrome' is due to
 A:-Arsenic toxicity
 B:-Cadmium toxicity
 C:-Fluoride toxicity
 D:-Selenium toxicity
 Correct Answer:- Option-C
Question92:-The common coagulant used in water treatment is
 A:-`(CaSO_(4))_(2).``2H_(2)O`
 B:-`Al_(2)``(SO_(4))``_3.` `H_(2)O`
 C:-`Al_(2)``(SO_(4))``_3. 14H_(2)O`
 D:-`CH_(3)`COOH
 Correct Answer:- Option-C
Question93:-Secchi discs are used in __________ studies.
 A:-Water quality
 B:-Microbiological
 C:-Air quality
 D:-Quadrate
 Correct Answer:- Option-A
Question94:-'Pyrology' is the study of
 A:-Distribution of animals in relation to temperature
 B:-Role of fire in ecology
 C:-Distribution of plants in forests in relation to light
 D:-Variation in species distribution in relation to ambient temperature
 Correct Answer:- Option-B
Question95:-Through a chemical process coal is converted to a liquid/gas fuel known as
 A:-Coal fuel
 B:-Natural fuel
 C:-Oil shale
 D:-Synfuel
 Correct Answer:- Option-D
Question96:-OTEC is a technology for
 A:-Conservation of Ocean biodiversity
 B:-Prevention of marine pollution
 C:-Bioremediation of ocean oil spill
 D:-Obtaining energy from ocean
 Correct Answer:- Option-D
Question97:-'Albedo' is
 A:-Lack of pigmentation in the skin
 B:-A small country in Africa
 C:-A variety of rodent
 D:-A fraction of incoming solar radiation that is reflected
 Correct Answer:- Option-D
Question98:-Which agency co-ordinates the EIA related activities in India ?
 A:-MoEF
 B:-DST
 C:-CPCB
 D:-MoES
 Correct Answer:- Option-A
Question99:-In a completely mixed system of wastewater treatment, when the flowrate (Q) is given as 20,000 L per day,
calculate the HRT with which the unit is operated while its volume (V) is one lakh litres ?
 A:-500 days
 B:-50 days
 C:-5 days
 D:-0.5 days
 Correct Answer:- Option-C
Question100:-'Super fund' was created in _________ country for the purpose of ___________.
 A:-UK, curbing terrorism
 B:-India, for constructing Landfills
 C:-Japan, for rehabilitating Tsunami victims
 D:-USA, for remediating areas dumped with toxic/hazardous wastes
 Correct Answer:- Option-D

Popular Posts

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

KANNADA GRAMMAR PDF.

PDO PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

KSOU B.ED QUESTION PAPERS

Staff Nurse entrance exam model question paper

RAILWAY STAFF NURSE EXAM QUESTION PAPER

2nd YEAR GNM QUESTION PAPERS

CHILD HEALTH NURSING MODEL QUESTION PAPER- ANM

GNM QUESTION PAPERS - 1ST YEAR- KSDNEB

PRIMARY HEALTH CARE QUESTION PAPER