Assistant Jailor Gr I/Superintendent(NCA) Recruitment Exam Question Paper with Answer

Assistant Jailor Gr I/Superintendent(NCA) Recruitment Exam Questions with Answer

Medium of Question: English
Date of Test 06-08-2019
Department Jails

Question1:-Which organ is known as the blood bank of the human body?
 A:-Mitochondria
 B:-Spleen
 C:-Liver
 D:-Heart
 Correct Answer:- Option-B
Question2:-The enzyme which converts protein to peptides
 A:-Trypsin
 B:-Lactase
 C:-Peptidase
 D:-Lipase
 Correct Answer:- Option-A
Question3:-The base present in RNA and not in DNA is
 A:-Adenine
 B:-Guanine
 C:-Cytosine
 D:-Uracil



 Correct Answer:- Option-D
Question4:-The first stage of Calvin Cycle is
 A:-Reduction
 B:-Carboxylation
 C:-Regeneration
 D:-Fixation
 Correct Answer:- Option-B
Question5:-The micro-nutrient in plants which is essential for activating the enzyme carboxylase
 A:-Boron
 B:-Copper
 C:-Molybdenum
 D:-Zinc
 Correct Answer:- Option-D
Question6:-The hydrocarbon present in LNG is
 A:-Butane
 B:-Ethane
 C:-Methane
 D:-Propane
 Correct Answer:- Option-C
Question7:-The most abundant element in the earth crust
 A:-Aluminium
 B:-Hydrogen
 C:-Silicon
 D:-Oxygen
 Correct Answer:- Option-D
Question8:-The Phenomenon involved in the working of an optical fibre
 A:-Refraction
 B:-Total internal reflection
 C:-Diffraction
 D:-Scattering
 Correct Answer:- Option-B
Question9:-The type of waves used by artificial satellites for communication purpose
 A:-Microwaves
 B:-AM Radio waves
 C:-F M Radio waves
 D:-X Rays
 Correct Answer:- Option-A
Question10:-Which among the following is NOT a green house gas
 A:-CO
 B:-`O_(3)`
 C:-`CH_(4)`
 D:-`H_(2)O` Vapour
 Correct Answer:- Option-A
Question11:-The number of sides of a Polygon of 12 sides is
 A:-66
 B:-64
 C:-62

 D:-54
 Correct Answer:- Option-D
Question12:-If AIR is coded as KTB, then SOIL is coded as
 A:-CYTW
 B:-CYTV
 C:-CVYT
 D:-CTYW
 Correct Answer:- Option-B
Question13:-Find the odd one out:
121, 169, 181, 196
 A:-121
 B:-169
 C:-181
 D:-196
 Correct Answer:- Option-C
Question14:-7:343::6: ?
 A:-36
 B:-216
 C:-366
 D:-1221
 Correct Answer:- Option-B
Question15:-A man goes 45 meters North, turns left and walks 20 meters. Then turns right and walks 25 meters. Then
again turns right and walks 20 meters. How far is he from his original position?
 A:-60 meters
 B:-65 meters
 C:-70 meters
 D:-110 meters
 Correct Answer:- Option-C
Question16:-Halley's comet is regularly visible from Earth in every 76 years. This comet appeared in 1986. In which of the
following years was the comet formerly visible from Earth?
 A:-AD 760
 B:-AD 1054
 C:-AD 1576
 D:-AD 1378
 Correct Answer:- Option-D
Question17:-Next number in the series is
0, 1, 1, 2, 3, _____.
 A:-4
 B:-5
 C:-6
 D:-7
 Correct Answer:- Option-B
Question18:-A is the brother of B. A is the son of C. D is the father of C. How is B related to D?
 A:-Grandson
 B:-Son
 C:-Son-in-law
 D:-Nephew
 Correct Answer:- Option-A
Question19:-Line : Square : : Arc: ?
 A:-Parallelogram



 B:-Sphere
 C:-Circle
 D:-Globe
 Correct Answer:- Option-C
Question20:-On arranging the words, as in a dictionary,
Account, Accurate, Accord, Accordance which comes at the end?
 A:-Account
 B:-Accurate
 C:-Accord
 D:-Accordance
 Correct Answer:- Option-B
Question21:-____________ your brother play cricket?
 A:-Is
 B:-Are
 C:-Do
 D:-Does
 Correct Answer:- Option-D
Question22:-The Principal told the students, "Don't make noise". (Change into Indirect Speech).
The Principal told the students____________
 A:-to not make noise
 B:-don't make noise
 C:-not to make noise
 D:-to don't make noise
 Correct Answer:- Option-C
Question23:-Raju has been teaching here _____ 2006
 A:-for
 B:-in
 C:-since
 D:-during
 Correct Answer:- Option-C
Question24:-We used to live in Mumbai, ___________
 A:-did we?
 B:-didn't we?
 C:-don't we?
 D:-do we?
 Correct Answer:- Option-B
Question25:-Writing requires a table which is steady, not a ______ one. (Antonym for the underlined word)
 A:-jovial
 B:-rickety
 C:-exuberant
 D:-girdled
 Correct Answer:- Option-B
Question26:-The Secretary read the report. (Change into Passive voice)
 A:-The report is read by the Secretary
 B:-The report was read by the Secretary
 C:-The report is being read by the Secretary
 D:-The report was being read by the Secretary
 Correct Answer:- Option-B
Question27:-Choose the correct sentence.
 A:-Newton was more cleverer than any other scientist.
 B:-Newton was more cleverer than any scientist.
 C:-Newton was cleverer than any other scientist.
 D:-Newton was cleverer than any scientist.
 Correct Answer:- Option-C
Question28:-Either Raju or Rejani _____ this mischief.
 A:-is done
 B:-has been done
 C:-have done
 D:-has done
 Correct Answer:- Option-D
Question29:-The President visited the freedom fighter. Here the word visited can be replaced by
 A:-called on
 B:-called off
 C:-called at
 D:-called upon
 Correct Answer:- Option-A
Question30:-If she had come to my house, ______
 A:-I would have given her you address.
 B:-I would had given her your address.
 C:-I would gave to her your address.
 D:-I would gave her your address.
 Correct Answer:- Option-A
Question31:-Kumaran Asan died in the year
 A:-1921
 B:-1922
 C:-1923
 D:-1924



 Correct Answer:- Option-D
Question32:-Author of Sivayoga Rahasyam
 A:-Brahmananda Sivayogi
 B:-Vagbhadanandan
 C:-Sree Narayana Guru
 D:-Chattampi Swamikal
 Correct Answer:- Option-A
Question33:-The term 'Bully' is related to
 A:-Baseball
 B:-Badminton
 C:-Hockey
 D:-Car Racing
 Correct Answer:- Option-C
Question34:-Who among the following players was the first to score a double century in a ODI Cricket Tournament
 A:-Rohit Sharma
 B:-Virendar Sevag
 C:-Sourav Ganguly
 D:-Sachin Tendulkar
 Correct Answer:- Option-D
Question35:-Who is the author of A Brief History of Time?
 A:-Stephen Hawking
 B:-Roger Pentos
 C:-Dr. S. Chandrasekhar
 D:-ECG Sudarsan
 Correct Answer:- Option-A
Question36:-First medical college in India was started at
 A:-Mumbai
 B:-Kolkatta
 C:-Chennai
 D:-Delhi
 Correct Answer:- Option-B
Question37:-Founder of Servents of India Society
 A:-Mahatma Gandhi
 B:-Dadabhai Naoroji
 C:-Bala Gangadhara Tilak
 D:-Gopalakrishna Gokhale
 Correct Answer:- Option-D
Question38:-Which among the following languages firstly attained the classical status?
 A:-Sanskrit
 B:-Tamil
 C:-Odiya
 D:-Telungu
 Correct Answer:- Option-B
Question39:-Who is the author of the novel Pather Panchali
 A:-Rabindra Natha Tagore
 B:-Bankim Chandra Chatterjee
 C:-Bibhoothi Bhooshan Bandhopadyaya
 D:-Sathyajith Ray
 Correct Answer:- Option-C
Question40:-King Jong - un is the President of
 A:-North Korea
 B:-South Korea
 C:-Malaysia
 D:-Singapore
 Correct Answer:- Option-A
Question41:-President of India can nominate two members to Lok Sabha from _____ community.
 A:-Jain
 B:-Anglo Indian
 C:-Jewish
 D:-Scheduled Tribe
 Correct Answer:- Option-B
Question42:-Which constitutional amendment act is known as 'Mini Constitution' of India?
 A:-44
 B:-26
 C:-73
 D:-42
 Correct Answer:- Option-D
Question43:-The writ which related to unlawful detention or imprisonment?
 A:-Prohibition
 B:-Mandamus
 C:-Habeas Corpus
 D:-Quo Warranto
 Correct Answer:- Option-C
Question44:-Which article of the Indian Constitution stands for Uniform civil code?
 A:-44
 B:-25
 C:-14
 D:-21
 Correct Answer:- Option-A
Question45:-"Who is a parent or guardian, to provide opportunities for education to his child or as the case may be, ward
between the age of six and fourteen years". Which amendment act added these lines into the part IV-A of the Indian
Constitution?
 A:-93
 B:-73
 C:-86
 D:-42
 Correct Answer:- Option-C
Question46:-First Indian state to introduce the institution of Lokayukta?
 A:-Maharashtra
 B:-Kerala
 C:-Rajasthan
 D:-Delhi
 Correct Answer:- Option-A
Question47:-"Protection of Women from Domestic Violence Act" known by the year
 A:-2002
 B:-2005
 C:-2008
 D:-2015
 Correct Answer:- Option-B
Question48:-In which year "The Scheduled Tribes and other Traditional Forest Dwellers Act" (Forest Rights Act) passed in
India?
 A:-2006
 B:-2008
 C:-2000



 D:-2016
 Correct Answer:- Option-A
Question49:-Tollfree number of Childline India
 A:-1000
 B:-1098
 C:-101
 D:-1089
 Correct Answer:- Option-B
Question50:-Under Right to Information Act, which among the following is not come under the exception from disclosure of
information?
 A:-Affect the sovereignty and integrity of India
 B:-Would cause a breach of privilege of Parliament
 C:-Cabinet papers
 D:-Affidavits submitted by candidates for general election
 Correct Answer:- Option-D
Question51:-Andyodaya Anna Yojana (AAY) scheme provides food grains at a highly subsidized rate to the following target
group of _____
 A:-All Below Poverty Line (BPL) families
 B:-Above Poverty Line (APL) families
 C:-Poorest BPL families identified by State / UT Government
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question52:-Which Government scheme provides Rs.500/- as post-birth grant to the mother on delivery of baby girl as well
as an annual scholarship for the girl child's education?
 A:-Balika Samridhi Yojana
 B:-Mahila Samridhi Yojana
 C:-Sukanya Samridhi Yojana
 D:-Beti Bachao Beti Padhao
 Correct Answer:- Option-A
Question53:-Which among the following is not a component under Bharat Nirman action plan for the rural infrastructure
development?
 A:-Rural housing
 B:-Rural Self Help Group (SHG) Development
 C:-Rural electrification
 D:-Rural telecommunication connectivity
 Correct Answer:- Option-B
Question54:-Beneficiaries of Indira Awaas Yojana (IAY) Public House Scheme should be identified by the _____
 A:-Central Government
 B:-State Government
 C:-Grama Sabha
 D:-Non-Governmental Organisation
 Correct Answer:- Option-C
Question55:-Integrated Child Development Services (ICDS) scheme is mainly implemented through _____
 A:-Primary Health Centres
 B:-Village Office
 C:-Local Government School
 D:-Anganwadi Centres
 Correct Answer:- Option-D
Question56:-Integrated Child Development Services (ICDS) scheme was launched in the year _____
 A:-1975
 B:-1994
 C:-2000
 D:-2004
 Correct Answer:- Option-A
Question57:-Jawahar Rozgar Yojana (JRY) scheme aimed at
 A:-Improving Health Care services
 B:-Provide Education in rural areas
 C:-Creation of sustained employment
 D:-Supporting Farmers
 Correct Answer:- Option-C
Question58:-Which is the poverty eradication and women empowerment programme started in 1997 and implemented by
the State Poverty Eradication Mission (SPEM) of the Government of Kerala?
 A:-Janasree
 B:-Kudumbashree
 C:-Ujjawala
 D:-KSWDC
 Correct Answer:- Option-B
Question59:-Which set is the correct sequence of Kudumbashree's three-tier structure for woen comunity network from
Bottom level to Top level?
 A:-Neighbourhood Groups (NHGs) > Area Development Societies (ADS) > Community Development Societies (CDS)
 B:-Area Development Societies (ADS) > Community Development Societies (CDS) > Neighbourhood Groups (NHGs)
 C:-Community Development Societies (CDS) > Neighbourhood Groups (NHGs) > Area Development Societies (ADS)
 D:-Neighbourhood Groups (NHGs) > Community Development Societies (CDS) > Area Development Societies (ADS)
 Correct Answer:- Option-A
Question60:-Mahila Samriddhi Yojana provides _____
 A:-Medical Services to Women
 B:-Vocational Education to Women
 C:-Micro Finance to women entrepreneurs
 D:-Legal support to women
 Correct Answer:- Option-C
Question61:-The students in a class can be divided into groups of 2, 5, 6 and 10. What is the least number of students this
class can have?
 A:-15
 B:-20
 C:-60
 D:-30
 Correct Answer:- Option-D
Question62:-If 2x+3y: 3x+4y = `(23)/(32)` , Find x:y
 A:-`(2)/(3)`
 B:-`(3)/(4)`
 C:-`(5)/(6)`
 D:-`(4)/(5)`
 Correct Answer:- Option-D
Question63:-In an examination the candidate must get 34% to pass. The one who gets 180 marks fails by 41 marks. Then
what is the maximum marks for that examination.
 A:-600
 B:-650
 C:-700
 D:-750
 Correct Answer:- Option-B
Question64:-Raju can do a work in 3 days. Tom can do the same work in 6 days. In how many days can they finish it if they
work together.
 A:-1 day
 B:-1.5 day
 C:-2 days
 D:-2.5 days
 Correct Answer:- Option-C
Question65:-Area of the smallest circle which can circumscribe a square of area 1`m^(2)` is
 A:-
`(Pi)/(4)m^(2)`
 B:-`(Pi)/(2)m^(2)`
 C:-`Pi` `m^(2)`
 D:-2`Pim^(2)`
 Correct Answer:- Option-B
Question66:-A person standing on a highway sees a firecracker light far away. He hears its sound 3 seconds later. What is
the approximate distance of the firework from his place?
 A:-1 Km
 B:-2 Kms
 C:-300 m
 D:-500 m
 Correct Answer:- Option-A
Question67:-How much time will a train 225 metres long take to cross a bridge of length 275 metres if it is running at a
speed of 30 Km/hr.
 A:-1.3 minutes
 B:-1.25 minutes
 C:-1.5 minutes
 D:-1 minute
 Correct Answer:- Option-D
Question68:-At what time between 4 & 5 will the hands of a clock coincide?
 A:-21 `(5)/(9)` minutes past 4
 B:-21 `(4)/(9)` minutes past 4
 C:-21 `(9)/(11)` minutes past 4
 D:-21 `(8)/(11)` minutes past 4
 Correct Answer:- Option-C
Question69:-Today is 25th July. The day of the week is Sunday. This is a leap year. What will be the day of the week on
this day after 3 years.
 A:-Wednesday
 B:-Thursday
 C:-Monday
 D:-Tuesday
 Correct Answer:- Option-A
Question70:-Ryan's age is 3 times that of Appu. In 12 years Tyans age will be double the age of Appu. Ryan's present age
is
 A:-12 years
 B:-36 years



 C:-32 years
 D:-24 years
 Correct Answer:- Option-B
Question71:-From which place Gandhiji started his Dandi March?
 A:-Mumbai
 B:-Dandi
 C:-Sabarmathi Ashram
 D:-Birla House
 Correct Answer:- Option-C
Question72:-Who was the leader of the Kurichya revolt of 1812?
 A:-Thalakkal Chandu
 B:-Pappu Thampi
 C:-Raman Nampi
 D:-Kerala Varma Pazhassi Raja
 Correct Answer:- Option-C
Question73:-Who has been known as the Father of Modern Travancore?
 A:-Sakthan Thampuran
 B:-Marthanda Varma
 C:-Swathi Thirunal
 D:-Veluthampi
 Correct Answer:- Option-B
Question74:-Who deciphered the Brahmi script in Asokan inscriptions?
 A:-John Marshal
 B:-R D Banerji
 C:-Alexander Cunningham
 D:-James Prince
 Correct Answer:- Option-D
Question75:-Which was the birth place of Vardhamana Mahaveera?
 A:-Pavapuri
 B:-Lumbini
 C:-Sravanabalgola
 D:-Kundagrama
 Correct Answer:- Option-D
Question76:-Krishna Deva Raya was the ruler of
 A:-Travancore
 B:-Bidar
 C:-Vijayanagara
 D:-Golconda
 Correct Answer:- Option-C
Question77:-Which category of literature Gandhiji's famous work 'My Experiment with Truth' belongs to?
 A:-Travelogue
 B:-Autobiography
 C:-Biography
 D:-Essays
 Correct Answer:- Option-B
Question78:-In which place the revolt of 1857 broke out?
 A:-Delhi
 B:-Kanpur
 C:-Awadh
 D:-Meerut
 Correct Answer:- Option-D
Question79:-Who was the founder of Self Respect Movement?
 A:-E V Ramaswami Naicker
 B:-Jyothiba Phule
 C:-Ayyankali
 D:-Swami Vivekananda
 Correct Answer:- Option-A
Question80:-Who were known as 'Landhakkar' in Kerala History?
 A:-Portugese
 B:-French
 C:-British
 D:-Dutch
 Correct Answer:- Option-D
Question81:-Who wrote the book 'Planned Economy of India'?
 A:-Dadabai Naoroji
 B:-Visweswarayya
 C:-Amartya Sen
 D:-Motilal Nehru
 Correct Answer:- Option-B
Question82:-Who was the only woman ruler of Kochi Dynasty?
 A:-Rani Lakshmibai
 B:-Umayamma Rani
 C:-Rani Gangadhara Lakshmi
 D:-Gowri Parvathibai
 Correct Answer:- Option-C
Question83:-Who said 'Go back to Geeta'?
 A:-Swami Dayananda Saraswathi
 B:-Swami Vivekananda
 C:-Kesab Chandra Sen
 D:-Bala Gangadhara Tilak
 Correct Answer:- Option-B
Question84:-Which Five Year Plan proposed the aim sustainable growth?
 A:-Fifth Plan
 B:-Twelfth Plan
 C:-Tenth Plan
 D:-Seventh Plan
 Correct Answer:- Option-B
Question85:-From which Indus Valley site a great tank called Great bath was discovered?
 A:-Lothal
 B:-Banawali
 C:-Rupar
 D:-Mohenjodaro
 Correct Answer:- Option-D
Question86:-Who has been known as the Father of Indian Unrest?
 A:-Subhash Chandra Bose
 B:-Chandra Sekhar Azad
 C:-Balagangadhara Tilak
 D:-Sukhdev
 Correct Answer:- Option-C
Question87:-Which of the following places are connected by Banihal Pass?
 A:-Jammu - Srinagar
 B:-Sikkin - Tibet
 C:-Srinagar - Kargil
 D:-Sikkim - Lasa
 Correct Answer:- Option-A
Question88:-Kakrapara Atomic Power Plant is situated in the state of
 A:-Karnataka
 B:-Tamilnadu
 C:-Gujarat
 D:-Uttarapradesh
 Correct Answer:- Option-C
Question89:-Which Indian city is known as Cottono polis?
 A:-Mumbai
 B:-Delhi
 C:-Ahmedabad
 D:-Darjeeling
 Correct Answer:- Option-A
Question90:-Who wrote the book Sivanandalahari?
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Sankaracharya
 C:-Vaikuntaswamikal
 D:-Ayyankali
 Correct Answer:- Option-B
Question91:-In computer Arithmetic operations are performed by
 A:-Control Unit
 B:-ALU
 C:-Primary Memory
 D:-CPU
 Correct Answer:- Option-B
Question92:-_____ is a non volatile memory?
 A:-SRAM
 B:-DRAM
 C:-ROM
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question93:-Which protocol is used to send the E-Mail?
 A:-SMTP
 B:-IP
 C:-FTP
 D:-HTTP
 Correct Answer:- Option-A
Question94:-Operating system is the type of _____ software?
 A:-Application
 B:-System
 C:-Both A & B
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question95:-Expand VGA?
 A:-Video Graphics Access
 B:-Video Graphics Adapter
 C:-Video Graphics Accelerator
 D:-Video Graphics Array
 Correct Answer:- Option-D
Question96:-The basic unit of memory is
 A:-Digit
 B:-Bit
 C:-Byte



 D:-KB
 Correct Answer:- Option-B
Question97:-Microprocessors are used in which generation of computer?
 A:-Second Generation
 B:-Third Generation
 C:-Fourth Generation
 D:-Both B & C
 Correct Answer:- Option-C
Question98:-Microsoft excel is an example of?
 A:-Operating System
 B:-Display Device
 C:-Application Software
 D:-System Software
 Correct Answer:- Option-C
Question99:-The program in ROM is called?
 A:-Startup loader
 B:-Kernel
 C:-Initial Loader
 D:-Bootstrap Loader
 Correct Answer:- Option-D
Question100:-Which of the following is a cyber crime?
 A:-Virus attack
 B:-Hacking
 C:-Both A & B
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C