ITI Junior Instructor Computer Operator and Programming Asssistant Recruitment Exam Question Paper with Answer

Exam: Junior Instructor Computer Operator and Programming Asssistant Recruitment Exam Questions with Answer
Medium of Question: English
Department Industrial Training Department- ITI

Question1:-Which of the following articles of the Indian constitution deals with Financial Emergency?
 A:-Article 370
 B:-Article 365
 C:-Article 360
 D:-Article 375
 Correct Answer:- Option-C
Question2:-'Nashtabodhangalillathe' is the literary work of
 A:-Aryapallam
 B:-Kaumudi Teacher
 C:-Devakinilayamcode
 D:-Akkamma Cheriyan
 Correct Answer:- Option-C
Question3:-Which historical incident of India observes its 100th anniversary in 2019?
 A:-Chauri-Chaura
 B:-Jallianwallabagh massacre
 C:-Partition of Bengal
 D:-Non-cooperation movement



 Correct Answer:- Option-B
Question4:-Self-reliance is the main objective of __________.
 A:-6th Five Year Plan
 B:-7th Five Year Plan
 C:-5th Five Year Plan
 D:-3rd Five Year Plan
 Correct Answer:- Option-A
Question5:-The author of 'Muslim Janathayum Vidyabhyasavum' is
 A:-Vakkam Moulavi
 B:-M.N. Karasseri
 C:-E. Moidumoulavi
 D:-Makthi Thangal
 Correct Answer:- Option-D
Question6:-The venue of 2022 FIFA world cup
 A:-Russia
 B:-Germany
 C:-Spain
 D:-Qatar
 Correct Answer:- Option-D
Question7:-Winners of Ranji Trophy cricket season 2019
 A:-Vidarbha
 B:-Saurashtra
 C:-Delhi
 D:-Mumbai
 Correct Answer:- Option-A

Question8:-Name the commission related to Nirbhaya case
 A:-Hazarika commission
 B:-Jain commission
 C:-Varma commission
 D:-Mehtha commission
 Correct Answer:- Option-C
Question9:-Which among the following is the publication of Kerala Folklore Academy?
 A:-Keli
 B:-Grandhalokam
 C:-Thalir
 D:-Poli
 Correct Answer:- Option-D
Question10:-The code name of second nuclear experiment of India
 A:-Laughing Budha
 B:-Operation Shakthi
 C:-Operation Vijay
 D:-Operation Parakram
 Correct Answer:- Option-B



Question11:-Name the Gramapanchayat which gets swaraj trophy in 2019
 A:-Nedumangad
 B:-Sreekrishnapuram
 C:-Pappinisseri
 D:-Elappully
 Correct Answer:- Option-C
Question12:-'Ormmayude Arakal' is the auto-biography of ________.
 A:-Cherukad
 B:-K.P. Kesavamenon
 C:-C. Krishnan
 D:-T.K. Madhavan
 Correct Answer:-Question Cancelled
Question13:-I League champions of 2019
 A:-Shillong Lajong
 B:-Real Kashmir
 C:-Mohan Bagan
 D:-Chennai city
 Correct Answer:- Option-D
Question14:-Name the nationalised Bank of India which introduced a programme named 'Nayi-Disha'
 A:-Syndicate Bank
 B:-Bank of Baroda
 C:-SBI
 D:-Canara Bank
 Correct Answer:- Option-C
Question15:-Which state used Vupat system firstly in India?
 A:-Tamil Nadu
 B:-Goa
 C:-Assam
 D:-Punjab
 Correct Answer:- Option-B
Question16:-First winner of J.C. Daniel puraskaram
 A:-T.E. Vasudevan
 B:-P. Bhaskaran
 C:-A. Vincent
 D:-K.J. Yesudas
 Correct Answer:- Option-A
Question17:-India's First Fast breeder neutron reactor
 A:-Apsara
 B:-Purnima
 C:-Agni
 D:-Kamini
 Correct Answer:- Option-D
Question18:-'Bandhanathilninnu' is the work written by ________.
 A:-K. Kelappan
 B:-K.P. Kesavamenon
 C:-Dr. A.R. Menon
 D:-K. Madhavan Nair
 Correct Answer:- Option-B
Question19:-UNO declares 2019 as
 A:-International year of periodic table
 B:-International year of pulses
 C:-International year of sustainable tourism
 D:-Year of woman empowerment
 Correct Answer:- Option-A



Question20:-The chairman of 15th Finance commission
 A:-Y.V. Reddy
 B:-N.K. Singh
 C:-Rajiv Kumar
 D:-K.N. Vyas
 Correct Answer:- Option-B
Question21:-The speed of computers in measured in terms of
 A:-CPS
 B:-MIPS
 C:-RPM
 D:-MBPS
 Correct Answer:- Option-B
Question22:-Robotics comes under ________ generation.
 A:-2nd generation
 B:-3rd generation
 C:-4th generation
 D:-5th generation
 Correct Answer:- Option-D
Question23:-AMD athlon is a _________.
 A:-Printer
 B:-Projector
 C:-Microprocessor
 D:-Scanner
 Correct Answer:- Option-C
Question24:-Bit stands for ___________.
 A:-Bytes in time
 B:-Bits in time
 C:-Binary digit
 D:-Basic input type
 Correct Answer:- Option-C
Question25:-The printing speed of a LASER printer is ________.
 A:-Page per minute
 B:-Page per second
 C:-Times per minute
 D:-Times per second
 Correct Answer:- Option-A
Question26:-___________ is the connecting point for all the other piece of computer.
 A:-CPU
 B:-Mother board
 C:-SMPS
 D:-UPS
 Correct Answer:- Option-B
Question27:-SATA stands for __________.
 A:-Standard Advanced Technology Attachment
 B:-Standard Attached Technology Advanced
 C:-Serial Advanced Technology Attachment
 D:-Serial Attachment Technology Advanced
 Correct Answer:- Option-C
Question28:-Which of the following is not application software?
 A:-Microsoft windows
 B:-Google chrome
 C:-VLC media player
 D:-Microsoft word
 Correct Answer:- Option-A
Question29:-GREP is a ____________.
 A:-WINDOWS
 B:-DOS
 C:-LINUX
 D:-ANDROID
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-COPYCON command is used to create a __________.
 A:-Files
 B:-Directories
 C:-Folders
 D:-Icons



 Correct Answer:- Option-A
Question31:-Which of the follow up to MS office 2010
 A:-MS office 2011
 B:-MS office 2012
 C:-MS office 2013
 D:-MS office 2014
 Correct Answer:- Option-C
Question32:-_________ menu contain commands related to proof ready a decimal, adding commands, tracking and resolving
document changes etc ....
 A:-View
 B:-Review
 C:-Insert
 D:-Home
 Correct Answer:- Option-B
Question33:-Which is the short cut key to close the document without exiting wood?
 A:-Ctrl + W
 B:-Ctrl + E
 C:-Ctrl + C
 D:-Ctrl + V
 Correct Answer:- Option-A
Question34:-Cut of copied text is stored on the _________.
 A:-RAM
 B:-ROM
 C:-Clipboard
 D:-Monitor
 Correct Answer:- Option-C
Question35:-The process of combining a main document and a data source to produce personalized documents is called
__________.
 A:-Merging
 B:-Mail merging
 C:-Grouping
 D:-Sorting
 Correct Answer:- Option-B
Question36:-__________ opens the font dialog box.
 A:-Ctrl+F
 B:-Ctrl+F3
 C:-Ctrl+D
 D:-Ctrl+F1
 Correct Answer:- Option-C
Question37:-In excel, to enter a line break in a cell, press
 A:-Shift+Enter key
 B:-Ctrl+Enter key
 C:-Ctrl+Alt+Enter key
 D:-Alt+Enter key
 Correct Answer:- Option-D
Question38:-Which chart is used to compare values across categories?
 A:-Line
 B:-Pie
 C:-Bar
 D:-Area
 Correct Answer:- Option-C
Question39:-In power point which view is used to deliver presentation to the audience
 A:-Slide show
 B:-Full screen
 C:-Slide sorter
 D:-Normal
 Correct Answer:- Option-A
Question40:-In access _________ is used to view, enter and edit data.
 A:-Forms
 B:-Report
 C:-Module
 D:-Macro
 Correct Answer:- Option-A
Question41:-In access ____________ data type is used to store pictures or charts created in another windows based
application.
 A:-Hyperlink
 B:-Attachment
 C:-Lookup wizard
 D:-OLE object
 Correct Answer:- Option-D
Question42:-In tally, to change period press
 A:-Alt+F2
 B:-F4
 C:-Ctrl+F2
 D:-Shift+F2
 Correct Answer:- Option-A
Question43:-ABC stands for _________.
 A:-Arithmetic Based Costing
 B:-Activity Based Costing
 C:- Aptitude Based Costing
 D:-Audit Based Costing
 Correct Answer:- Option-B
Question44:-Which statement deals only with working capital?
 A:-Trial balance
 B:-Balance sheet
 C:-Fund flow
 D:-Cash flow
 Correct Answer:- Option-C
Question45:-In real account debit the ________ credit the ___________.
 A:-Receiver, giver
 B:-Giver, receiver
 C:-Owner, giver
 D:-Owner, receiver
 Correct Answer:- Option-A
Question46:-__________ is a default ledger in tally.
 A:-Capital
 B:-Bank
 C:-Cash
 D:-Machinery
 Correct Answer:- Option-C
Question47:-The short cut key for contra voucher is
 A:-F4
 B:-F5



 C:-F6
 D:-F7
 Correct Answer:- Option-A
Question48:-Which of the following is not a final account?
 A:-Trading account
 B:-Trial balance
 C:-Balance sheet
 D:-Profit and loss account
 Correct Answer:- Option-B
Question49:-A business transaction affects __________ account.
 A:-1
 B:-2
 C:-3
 D:-4
 Correct Answer:- Option-B
Question50:-____________ is used to evaluate various aspects of a company's operating and financial performance.
 A:-Costing
 B:-Budgeting
 C:-Ratio analysis
 D:-Variance analysis
 Correct Answer:- Option-C
Question51:-SSL is a __________.
 A:-Virus website
 B:-Antivirus webpage
 C:-Protocol
 D:-Website
 Correct Answer:- Option-C
Question52:-DoS stands for
 A:-Denial of service
 B:-Delay of server
 C:-Desinete of server
 D:-Delay automatic service
 Correct Answer:- Option-A
Question53:-Value that works with a cryptographic algorithm to produce a specific cypher text is ________.
 A:-Clear test
 B:-Key
 C:-Plain test
 D:-Cypher text
 Correct Answer:- Option-B
Question54:-Value that works with a cryptographic algorithm to produce a specific cipher text is _________.
 A:-pc-cillician
 B:-pc
 C:-Trojan horse
 D:-Creeper
 Correct Answer:- Option-A
Question55:-In CIA triad CIA refers to
 A:-Content Information Availability
 B:-Content Integrity Availability
 C:-Confidentiality Information Availability
 D:-Confidentiality Integrity Availability
 Correct Answer:- Option-D



Question56:-MY SQL is a ____________.
 A:-Database
 B:-Relational Database
 C:-Server
 D:-Client
 Correct Answer:- Option-B
Question57:-Which is an online site?
 A:-Amazon
 B:-PayPal
 C:-eBay
 D:-Flip cart
 Correct Answer:-Question Cancelled
Question58:-__________ is the process of ensuring the data transactions communications or documents are genuine.
 A:-Authenticity
 B:-Security
 C:-Integrity
 D:-Availability
 Correct Answer:- Option-A
Question59:-The environment in which communication over computer network occurs is called
 A:-Static space
 B:-Dynamic space
 C:-Internet space
 D:-Cyber space
 Correct Answer:- Option-D
Question60:-________ is a method of identifying security threat.
 A:-Phishing
 B:-Probing
 C:-Spoofing
 D:-Hacking
 Correct Answer:- Option-B
Question61:-Which network topology can be expanded easily?
 A:-Star
 B:-Ring
 C:-Hybrid
 D:-Mesh
 Correct Answer:- Option-C
Question62:-Which network cable has the highest transmission speed in a network?
 A:-Optical fiber
 B:-Coaxial cable
 C:-Twisted pair
 D:-Electrical cable
 Correct Answer:- Option-A
Question63:-Select Odd One Out - Google, Amazon, Bing, Ask.
 A:-Bing
 B:-Amazon
 C:-Google
 D:-Ask
 Correct Answer:- Option-B
Question64:-Static Websites are generally designed using __________.
 A:-Dream weaver
 B:-Visual C++ studio
 C:-NetBeans
 D:-Eclipse
 Correct Answer:- Option-A
Question65:-The oval symbol denotes _________Operation in flowcharts.
 A:-Input/Output
 B:-Continuation/Connection
 C:-Start/End
 D:-Flow Direction
 Correct Answer:- Option-C
Question66:-Decimal data type in VBA has size of ________.
 A:-4 bytes
 B:-2 bytes
 C:-8 bytes
 D:-14 bytes
 Correct Answer:- Option-D
Question67:-Which protocol allows you to connect and login to a remote computer?
 A:-FTP
 B:-Telnet
 C:-HTTP
 D:-SNMP
 Correct Answer:- Option-B
Question68:-What is the key function of a firewall?
 A:-Monitoring
 B:-Copying
 C:-Deleting
 D:-Moving
 Correct Answer:- Option-A
Question69:-There are 16 basic color keywords in CSS. Which of the following is not a basic color keyword?
 A:-Olive
 B:-Magenta
 C:-Aqua
 D:-Cyan
 Correct Answer:- Option-D
Question70:-Methods of Browser Object Model (BOM) are called on __________ Object.
 A:-Document
 B:-Text
 C:-Window
 D:-Button
 Correct Answer:- Option-C
Question71:-Array having string value for index is called ___________ Array.
 A:-String
 B:-Associative
 C:-Assistant
 D:-Decent
 Correct Answer:- Option-B
Question72:-The transmission data rate is decided by which layer
 A:-Network layer
 B:-Physical layer
 C:-Data link layer
 D:-Transport layer
 Correct Answer:- Option-B
Question73:-In which topology there is a central controller?
 A:-Mesh
 B:-Ring
 C:-Bus
 D:-Star



 Correct Answer:- Option-D
Question74:-Port number ________ Handles HTTPS communications.
 A:-80
 B:-20
 C:-443
 D:-25
 Correct Answer:- Option-C
Question75:-What is the shortcut to go to VBA editor screen?
 A:-Alt+F11
 B:-Ctrl+Break
 C:-Alt+F8
 D:-Ctrl+G
 Correct Answer:- Option-A
Question76:-What is the purpose of DHCP server?
 A:-To provide storage for email
 B:-To provide an IP configuration information to hosts
 C:-To translate URLs to IP addresses
 D:-To translate IPv4 addresses to MAC addresses
 Correct Answer:- Option-B
Question77:-In VBA Val function convert string to ________ type.
 A:-Decimal
 B:-Byte
 C:-Currency
 D:-Number
 Correct Answer:- Option-D
Question78:-In DNS, a contiguous part of the entire tree is called __________.
 A:-Host
 B:-Domain
 C:-Zone
 D:-Server
 Correct Answer:- Option-C
Question79:-Which of the following CSS properties does not influence the box model?
 A:-Padding
 B:-Outline
 C:-Margin
 D:-Border
 Correct Answer:- Option-B
Question80:-Currency data type in VBA has size of ___________.
 A:-8 bytes
 B:-4 bytes
 C:-2 bytes
 D:-12 bytes
 Correct Answer:- Option-A
Question81:-JavaScript is ______________ side scripting language.
 A:-Server
 B:-Client
 C:-ISP
 D:-Browser
 Correct Answer:- Option-B
Question82:-___________ denotes vertical tab in JavaScript.
 A:-\t
 B:-\n
 C:-\v
 D:-\b
 Correct Answer:- Option-C
Question83:-Cookies were originally designed for
 A:-Server side programming
 B:-Client side programming
 C:-Both server side and client side programming
 D:-None of the mentioned
 Correct Answer:- Option-A
Question84:-VBA is
 A:-A statistical tool developed by Microsoft for financial analysts
 B:-A Microsoft Programming language used to extend Excel functions
 C:-An open source programming environment
 D:-A Microsoft programming environment the replaces Excel
 Correct Answer:- Option-B
Question85:-Web pages start with which of the following tag?
 A:-<Body>
 B:-<Title>
 C:-<Form>
 D:-<HTML>
 Correct Answer:- Option-D
Question86:-Which was the first browser to support JavaScript?
 A:-Google Chrome
 B:-Internet Explorer
 C:-Netscape
 D:-Mozilla Firefox
 Correct Answer:- Option-C



Question87:-The value of the checksum must be recalculated regardless of __________.
 A:-De-fragmentation
 B:-Fragmentation
 C:-Size
 D:-Transfer
 Correct Answer:- Option-B
Question88:-In DHCP __________ occurs in every 60 minutes.
 A:-Multicast scope
 B:-Subnet mask
 C:-Super scope
 D:-Automatic Backups
 Correct Answer:- Option-D
Question89:-What denotes bitwise XOR operator in JavaScript?
 A:-^
 B:-&
 C:-~
 D:-@
 Correct Answer:- Option-A
Question90:-________________ function of the JavaScript returns positive value of its argument, irrespective of whether the
input was positive or negative.
 A:-Math.(sin)
 B:-Math.(cos)
 C:-Math.(tan)
 D:-Math.(abs)
 Correct Answer:- Option-D
Question91:-In switch ________ case condition in JavaScript, ________ statement is executed if no case condition is fulfilled.
 A:-Continue
 B:-Break
 C:-Default
 D:-Label
 Correct Answer:- Option-C
Question92:-Which is the simplest form of website in which the site's content is delivered without the use of server side
processing?
 A:-Dynamic website
 B:-Static website
 C:-E-commerce website
 D:-Social networking website
 Correct Answer:- Option-B
Question93:-The __________ method adds/removes items to/from an array, and returns the removed item.
 A:-Array.splice()
 B:-Array.slice()
 C:-Array.concat()
 D:-Array.join()
 Correct Answer:- Option-A
Question94:-URL stands for
 A:-Unique Reference Label
 B:-Unique Resource Label
 C:-Uniform Resource Locator
 D:-Uniform Reference Locator
 Correct Answer:- Option-C
Question95:-The keyword used in JavaScript to create a new data type is
 A:-Object
 B:-Namespace
 C:-Property
 D:-Class
 Correct Answer:- Option-D
Question96:-Members of an array have index values starting from
 A:-1
 B:-0
 C:-100
 D:-1000



 Correct Answer:- Option-B
Question97:-What is the correct JavaScript syntax to write ''Hello World''?
 A:-Println(''Hello World'')
 B:-Document.write(''Hello World'')
 C:-Response.write(''Hello World'')
 D:-System.out.println(''Hello World'')
 Correct Answer:- Option-B
Question 98:-What are the three important manipulations done in a For loop?
 A:-Updation, incrementation, initialization
 B:-Testing, updation, incrementation
 C:-Initialization, testing, updation
 D:-Initialization, testing, incrementation
 Correct Answer:- Option-C
Question99:-Boolean data type in VBA has size of
 A:-1 byte
 B:-4 byte
 C:-3 byte
 D:-2 byte
 Correct Answer:- Option-D
Question100:-<script type=''text/javascript''>
X=4+''4'';
Document.write(x);
</script>
What is the output?
 A:-44
 B:-8
 C:-4
 D:-Error
 Correct Answer:- Option-A

Popular Posts

KANNADA GRAMMAR PDF.

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

KSOU B.ED QUESTION PAPERS

2nd YEAR GNM QUESTION PAPERS

PDO PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

RAILWAY STAFF NURSE EXAM QUESTION PAPER

GNM QUESTION PAPERS - 1ST YEAR- KSDNEB

Staff Nurse entrance exam model question paper

MA KANNADA PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

KANNADA SHORTHAND EXAM QUESTION PAPERS FOR DOWNLOAD