PHARMACY MOH QUESTION PAPER

The following are the MOH sample Question & Answers for Pharmacist

1. Which of the following will increase the half-life of theophylline?
a): Carbamazepine
b): Phenobarbital
c): Cimetidine
d): Smoking
Answer:c): Cimetidine

2. Which local anaesthetic is also given intravenously to treat
arrhythmias?
a): Tetracaine
b): Mepivacaine
c): Lignocaine
d): Bupivacaine
Answer: d): Bupivacaine

3. Which laxative acts by a detergent-like effect?
a): Psyllium
b): Docusate sodium
c): Phenolphthalein

d): Polycarbophil
Answer:b): Docusate sodium

4. Which of the following metals has no therapeutic use?
a): Lead
b): Platinum 
c): Gold
d): Lithium
Answer: a): Lead

5. Haloperidol is classified structurally as a;
a): butyrophenone
b): phenothiazine
c): benzodiazepine
d): diphenylbutylpiperidine
Answer:a): butyrophenone

6. How much salt is contained in a 0.5% w/v solution
a): 0.5 g in 1 mL
b): 0.5 g in 100 mL
c): 0.5 g in 1 Litre
d): 5g in 100 mL 
Answer:b): 0.5 g in 100 mL

7. Diphtheria, Tetanus and Pertussis vaccine (DPT) should be stored;
a): at room temperature
b): at -4 C
c): at 2 - 8 C
d): at -25 C
Answer:c): at 2 - 8 C

8. Pyrogens are;
a): derivatives of pyrogallol
b): used as preservatives in parenteral solutions
c): products of the growth of microorganisms
d): released by the immune system in response to bacterial infection
Answer: c): products of the growth of microorganisms

9. Beta-lactam antibiotics kill bacteria as a result of;
a): a detergent effect on the bacterial cell membrane
b): destruction of the bacterial cell nucleus
c): inhibition of bacterial protein synthesis
d): inhibition of bacterial cell wall synthesis
Answer: d): inhibition of bacterial cell wall synthesis

10. When a patient is prescribed Glyceryl trinitrate (nitroglycerin) tablets they must;
a): take them regularly e.g. 8 hourly
b): keep a couple of tablets in their pocket or purse for emergency use
c): swallow them whole with a glass of water
d): store them in a tightly closed glass bottle
Answer:d): store them in a tightly closed glass bottle

Popular Posts

KANNADA GRAMMAR PDF.

2nd YEAR GNM QUESTION PAPERS

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

BSC. FIRST YEAR QUESTION PAPERS- KUVEMPU UNIVERSITY

MA QUESTION PAPERS- KUVEMPU UNIVERSITY

FIRST YEAR BA HISTORY QUESTION PAPERS

KSOU OLD QUESTION PAPERS

KPSC SDA Exam Question Paper with Answer 2019

3rd YEAR BA OLD QUESTION PAPERS

MA KANNADA PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS