Skip to main content

30 PDO EXAM QUESTION ANSWERS

Question 1 :Give the full form of DDP
A: Diversified Demanded Programme B: Desert Development Programme
C: District Development Programme D: District Desert Programme
Ans: B
Question 2 :What is the amount of assistance under National Family Benefit Scheme?
A: Rs. 50000/- B: Rs. 20000/-
C: Rs. 10000/- D: Rs. 25000/-
Ans: C
Question 3 :Name the Institutions /Dpartments who provide support to swarojgaris under SGSY Scheme.
A: DRDA B: PRIs
C: Line departments and banking institutions D: All three options mentioned above.


Ans: D
Question 4 :What is the age limit of applicant under IGWPS?
A: 20-60 years B: 40-64 years
C: 40-62 years D: 40-60 years
Ans: B
Question 5 :What is the age limit of applicant under National Family Benefit Scheme?
A: 18-64 years B: 20-60 years
C: 18-60 years D: 40-64 years
Ans: A
Question 6 :How many kgs. of food grains are given under Annapurna scheme?
A: 10 kgs. of food grain (Rice/Wheat) B: 15 kgs. of food grain (Rice/Wheat)
C: 20 kgs. of food grain (Rice/Wheat) D: 25 kgs. of food grain (Rice/Wheat)
Ans: A
Question 7 :Who are supposed to finalize the key economic activities to be undertaken Block level?
A: BDO B: DRDA officials at block level & SHGs
C: Both a & b D: None
Ans: C
Question 8 :Age indicator under NSAP?
A: Birth certificate B: School certificate
C: Ration card or Medical certificate issue dby Mamlatdar office D: Self Affidavit
Ans: D
Question 9 :How is payment done to pensioners under NSAP?
A: Cash B: Kind
C: Cash and kind D: Bank/post office and they should have passbook for verification
Ans: D
Question 10 :Choose the correct objective of NSAP from following options:
A: Provide employment to poor households, aged, widows, disabled and in case of death of bread winner B: Provide food to poor households, aged, widows, disabled and in case of death of bread winner
C: Provide social assistance to poor households, aged, widows, disabled and in case of death of bread winner D: None of the above
Ans: C
Question 11 :What is the age limit of applicant under IGDPS?
A: 18-64 years B: 20-60 years
C: 18-60 years D: 40-64 years
Ans: A
Question 12 :Give full form of IGA.


A: Income Generating Activity B: Identified General Activity
C: Identity Generating Activity D: Income Generated Action
Ans: A
Question 13 :State the quantum of subsidy given to individual Swarozgaris.
A: Depending upon the group activity B: Depending upon the individual activity
C: Rs. 7,500/- or 30% of project cost D: Both a & b
Ans: C
Question 14 :Give the full form of NRLM
A: Nations Rural Lively Motion B: National Rural Livelihood Mission
C: National Rozgar Living Mission D: National Rozgar Livelihood Motivation
Ans: B
Question 15 :Name the institutions/departments who provide support to Swarozgaris under SGSY scheme.
A: DRDA B: PRIs
C: Line departments and banking institutions D: All 3 options mentioned above.
Ans: D
Question 16 :State the objective of NRLM
A: Forming SHGs of poor people APL/BPL, Federation of SHGs to avail benefit of the scheme. B: Formation of group under APL/BPL
C: SHG Federation and nurturing D: Both B & C
Ans: D
Question 17 :What is the ideal group size under SGSY scheme?


A: 10-20 B: 5-10
C: 15-20 D: Less than 5
Ans: A
Question 18 :What are the salient features of SGSY scheme?
A: Form SHGs B: Provide self employment opportunities
C: Subsidy and revolving fund D: All
Ans: D
Question 19 :State the pattern of financial assistance given by the Centre & State.
A: 25:75 B: 75:25
C: 50:50 D: 25:25
Ans: B
Question 20 :State the quantum of subsidy given to individual Swarozgaris.
A: Depending upon the group activity B: Depending upon the individual activity
C: Rs. 7,500/- or 30% of project cost D: Both a & b
Ans: C
Question 21 :What should be the minimum age of applicant under IGOAPS?
A: 60 years B: 62 years
C: 65 years D: 70 years
Ans: C
Question 22 :Who can form SHG under SGSY Scheme?
A: DRDA officials B: NGOs
C: CBOs and SHPIs D: All options mentioned above
Ans: D
Question 23 :What is the benefit given to facilitators for formation and nurturing of SHGs and SGSY.
A: Rs. 5,000/- per group fomation in 4 installments. B: Rs. 5,000/- to Rs. 10,000/- per group fomation in 4 installments.
C: Rs. 10,000/- per group fomation in 4 installments. D: Depends on SHG performance.


Ans: C
Question 24 :Who heads/chairs the Block Level SGSY Committee?
A: B.D.O. of the concerned block B: Project Director of DRDA
C: Leaders of SHG D: Bankers
Ans: B
Question 25 :What are the main functions of Block Level SGSY Committee?
A: Selection of key activities. B: Selection of villages and number of Swarozgaris.
C: Monitoring the performance of the group D: All 3 options mentioned above.
Ans: D
Question 26 :State the quantum of subsidy given to group under SGSY scheme.
A: 1.25 lakhs or 50% of project cost B: 1 Lakh
C: 1.50 lakhs D: Depends on group work
Ans: A
PDO EXAM QUESTION ANSWERSQuestion 27 :Who supposed to finalize the key economic activities to be undertaken Block level?
A: BDO B: DRDA officials at block level & SHGs
C: Both a & b D: None
Ans: C
Question 28 :Who supposed to finalize the key economic activities to be undertaken Block level?
A: BDO B: DRDA officials at block level & SHGs


C: Both a & b D: None
Ans: C
Question 29 :What are the basic criterias required to grade the SHGs under SGSY scheme?
A: IGA undertaken by the group B: No. of meetings conducted by the group
C: Regular maintenance of group accounts. D: All
Ans: D
Question 30 :Age indicator under NSAP?
A: Birth certificate B: School certificate
C: Ration card or Medical certificate issue dby Mamlatdar office D: Self Affidavit
Ans: D

Popular posts from this blog

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

KUVEMPU UNIVERSITY SECOND YEAR B.SC CHEMISTRY EXAMINATION QUESTION PAPERS (FROM 2008 TO 2020)  Published by  www.questionpapersdownload.com   BSc II Year - Chemistry Paper-II_2016 - Download BSc II Year - Chemistry Paper-II_2017 - Download BSc II Year - Chemistry Paper-II_2014 - Download All other 2nd Year B.Sc Nursing Question Papers avaialble   Click here to download/view more B.Sc Nursing Question Papers 2010-2020 Chemistry Paper-II 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014  

PDO PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

The PDO (Panchayath Development Officer) and Panchayath Secretary Examinations will be conducted by Karnataka Examination Authority. The Online registrations will be starting from 16/09/2016. Most candidates are requested us to provide previous question papers of PDO Examination. The Question papers of PDO Examination conducted in the year 2011 is published here. For more PDO Exam Questions Click here PART 1 COMPUTER KNOWLEDGE QUESTIONS PDO Exam Question Paper Page 2 PDO Exam Question Paper Page 3 PDO Exam Question Paper Page 4 PDO Exam Question Paper Page 5 CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 01-05  PART II RURAL DEVELOPMENT AND PANCHAYAT RAJ QUESTIONS - PAGE NO. 6-10 CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 11-14- General Kannada CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 15-19- General English CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 20-23- General Knowledge MORE PDO EXAM QUESTIONS Click here to Join Our Facebook group to ge

PRIMARY HEALTH CARE QUESTION PAPER

ANM (AUXILIARY NURSING MIDWIFERY)MODEL QUESTION PAPER PAPER-III Primary Health Care Question Paper Published by  http://www.questionpapersdownload.com ANSWER ALL QUESIONS 3 long Questions of 15 Marks each (3X15) -45 Short Note Variety (15 Marks) Objective Type Questions (Fill in Blanks / True & False/Abbreviations) -15Marks Q.1. a) What is the concept of occurance of disease ? (5+5+5) b) What is illness? c) Desccribe the classification of disease? or a) What do you mean by Incubation Period ? b) Write the clarification of Micro Orgnism ? c) Write the factors affecting the growth & destruction of organism? Q2. a) Define bed sore? (5+4+6) b) What are the causes of bed sore ?