AYRVEDA PHARMACIST EXAM QUESTION ANSWERS

PHARMACIST GR II - AYURVEDA - INDIAN SYSTEMS OF MEDICINE / INSURANCE MEDICAL SERVICES / AYURVEDA COLLEGES EXAMINATION QUESTION ANSWERS
 Question1:-Which of the following nation has the longest boundary with India
 A:-Bangladesh
 B:-Pakistan
 C:-Nepal
 D:-Myanmar
 Correct Answer:- Option-A
Question2:-Which is the highest mountain peak in Western Ghats?
 A:-Mahendragiri
 B:-Agastyakutam
 C:-Anamudi
 D:-Puralimala
 Correct Answer:- Option-C
Question3:-The Konkan railway does not pass through
 A:-Goa
 B:-Kerala
 C:-Karnataka
 D:-Maharastra
 Correct Answer:- Option-B
Question4:-Which is the second most populous country in the world?
 A:-China
 B:-USA
 C:-Russia
 D:-India
 Correct Answer:- Option-D
Question5:-Which state is the largest producer of Thermal Electricity?
 A:-Maharastra
 B:-Paschim Bengal
 C:-Karnataka
 D:-Gujarath
 Correct Answer:- Option-A

Question6:-Which is the longest National Highway in India?
 A:-NH 6
 B:-NH 1
 C:-NH 7
 D:-NH 17
 Correct Answer:- Option-C
Question7:-Tirunavai, is situated on the banks of
 A:-Chaliyar
 B:-Periyar
 C:-Pamba
 D:-Bharatapuzha
 Correct Answer:- Option-D
Question8:-Who led the Champaran Satyagraha
 A:-Nehru
 B:-Gandhiji
 C:-Vallabhai Patel
 D:-Subhash Chandra Bose
 Correct Answer:- Option-B
Question9:-The second session of the Round Table Conference was held in the year
 A:-1930
 B:-1933
 C:-1932
 D:-1931
 Correct Answer:- Option-D
Question10:-Who wrote the book Anand Math?
 A:-Dadabhai Naoroji
 B:-Benkim Chandra Chatterji
 C:-Dinabandhu Mitra
 D:-M G Ranade
 Correct Answer:- Option-B
Question11:-Chattampi Swamikal attained samadhi at
 A:-Panmana
 B:-Sivagiri
 C:-Kollur
 D:-Maruthwamala
 Correct Answer:- Option-A
Question12:-Who among the following was the founder of Sadhu Jana Paripalana Yogam?
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-V T Bhattathirippad
 C:-Ayyankali
 D:-Sahodaran Ayyappan
 Correct Answer:- Option-C
Question13:-Vaikom Satyagraha was started on
 A:-30 March 1924
 B:-12 November 1936
 C:-01 November 1931
 D:-15 May 1903
 Correct Answer:- Option-A
Question14:-Who wrote Daivadasakam?
 A:-Vallathol
 B:-Chattampi Swamikal
 C:-Thycaud Ayya
 D:-Sree Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-D
Question15:-Dr Palpu was born in the Year
 A:-1853
 B:-1873
 C:-1863
 D:-1854
 Correct Answer:- Option-C
Question16:-Who is the first Chief Minister of Telengana?
 A:-Naveen Patnaik
 B:-Chandrashekhara Rao
 C:-N T Rama Rao
 D:-N Chandra Babu Naidu
 Correct Answer:- Option-B
Question17:-Who is the author of the novel 'Arachar'
 A:-K R Meera
 B:-P Valsala
 C:-Subhash Chandran
 D:-M Mukundan
 Correct Answer:- Option-A
Question18:-Who won 2014 Nobel Prize in Literature?
 A:-Mo Yan
 B:-Alice Munro
 C:-Patrick Modiano
 D:-Thomas Transtromer
 Correct Answer:- Option-C
Question19:-Who was selected as the good will ambassador of 35 th National Games, Kerala?
 A:-Sania Mirza
 B:-Sachin Tendulkar
 C:-P T Usha
 D:-Mohan Lal
 Correct Answer:- Option-B
Question20:-Who was the director of the film 'Perariyathavar'?
 A:-Renjith
 B:-Lal Jose
 C:-Amal Neerad
 D:-Dr Biju
 Correct Answer:- Option-D
Question21:-Anupana for Saptasara kashaya ?
 A:-Jaggery
 B:-Pippali
 C:-milk
 D:-Both A and B
 Correct Answer:- Option-D
Question22:-Agnivardhaka property of gritha is because of ?
 A:-Guna
 B:-Prabhava
 C:-Rasa
 D:-Vipaka
 Correct Answer:- Option-B
Question23:-Panchakola along with Saindhava lavana and gritha is used to prepare ?
 A:-Ksheerashadpala gritham
 B:-jatyadi gritham
 C:-Brahmi gritham
 D:-Phalatrika gritham
 Correct Answer:- Option-A
Question24:-Nisakatakady kashayam is indicated in?
 A:-Amavata
 B:-Sandigatavata
 C:-Siroroga
 D:-Prameha
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-Which type of ahara become desa virudha in jangaladesa ?
 A:-Snigdha dravyas
 B:-Ruksha,Tikshna dravyas
 C:-Both A and B
 D:-None
 Correct Answer:- Option-B
Question26:-Latin name of Aswagandha?
 A:-Apium graveolens
 B:-Abutilan indicum
 C:-Withania somnifera
 D:-Aconitum heterophyllum
 Correct Answer:- Option-C
Question27:-Urine used to prepare viwadi gulika ?
 A:-Horse
 B:-cow
 C:-Buffalo
 D:-Goat
 Correct Answer:- Option-D
Question28:-Wet drugs when compared with dry drug should be taken as ?
 A:-Double quantity
 B:-Equal quantity
 C:-Half quantity
 D:-Triple quantity
 Correct Answer:- Option-A
Question29:-Due to weakness of Digestive fire rasa is inadequately digested and known as?
 A:-Hima
 B:-Ava
 C:-Aama
 D:-Asa
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-Sargadhara explained how many times of drug administration ?
 A:-10
 B:-5
 C:-11
 D:-13
 Correct Answer:- Option-B
Question31:-Drug should be taken in urdhvajatrugata rogas at ?
 A:-Bedtime
 B:-Morning
 C:-afternoon
 D:-without food
 Correct Answer:- Option-A
Question32:-Indication of Dhavala lepa ?
 A:-Skin disease
 B:-cosmetic
 C:-Eye disease
 D:-Headache
 Correct Answer:- Option-D
Question33:-Sargadhara has preferred to collect ushna veerya drugs from ?
 A:-Vindhya parvata
 B:-Himalaya
 C:-Any place
 D:-Samudra
 Correct Answer:- Option-A
Question34:-A B C in basic life support stands for ?
 A:-Arrest Bleeding Cautiously
 B:-Air Bone Circulation
 C:-Airway Breathing Circulation
 D:-Arrest Bleeding by Compression
 Correct Answer:- Option-C
Question35:-Which swarasa is used to prepare Kottamchukkadi tailam ?
 A:-Satavari
 B:-Kumari
 C:-Vasa
 D:-Chincha
 Correct Answer:- Option-D
Question36:-Drug used for evacuating bowels?
 A:-Tribhuvanakirtirasa
 B:-Hinguleswararasa
 C:-sidhamakaradwajam
 D:-Icchabhedirasa
 Correct Answer:- Option-D
Question37:-Universal Antidote ?
 A:-Charcoal,MgO,Tannicacid in ratio 2:1:1
 B:-Poly valent antivenom
 C:-B A L
 D:-E DT
 Correct Answer:- Option-A
Question38:-Types of Ojus?
 A:-2
 B:-5
 C:-4
 D:-3
 Correct Answer:- Option-A
Question39:-Amount of swarna in Sidhamakaradwaja ?
 A:-2parts
 B:-8parts
 C:-16parts
 D:-4parts
 Correct Answer:- Option-D
Question40:-A drug considerd adulterated ?
 A:-If it consists in whole or in part of any filthy putrid or decomposed substance
 B:-If it is imported under a name which belong to another drug
 C:-If it is not labelled in prescribed manner
 D:-Design which make false claim
 Correct Answer:- Option-A
Question41:-Sunti,jeeraka,Gajapippali posses property ?
 A:-Grahi
 B:-Deepana and Pachana
 C:-Both A and B
 D:-None
 Correct Answer:- Option-C
Question42:-If grahyamsa (useful part) not specified in a formulation then ?
 A:-Whole plant is taken
 B:-Root is taken
 C:-Stem used
 D:-Leaf used
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-Useful part of Sankupushpi?
 A:-Whole plant
 B:-Root
 C:-Stem
 D:-Fruit
 Correct Answer:- Option-A
Question44:-Typhoid fever is spread by ?
 A:-Aedes aegypti
 B:-Faecal oral route
 C:-Variola
 D:-Sandfly
 Correct Answer:- Option-B
Question45:-Guduchi Satwa is ?
 A:-Starch
 B:-Protein
 C:-Plant steroid
 D:-Fat
 Correct Answer:- Option-A
Question46:-Agnisamipastha vata ?
 A:-Prana
 B:-Vyana
 C:-Samana
 D:-Udana
 Correct Answer:- Option-C
Question47:-All dhatus are nourished simultaneously in ?
 A:-Ekakaladhatu poshana sidhanta
 B:-Khalekapotanyaya
 C:-Kedarakulyanyaya
 D:-None
 Correct Answer:- Option-A
Question48:-Ingredients of Vasaavaleha?
 A:-Vasa,Sita,Pippali, Gritha,Madhu
 B:-Vasa,Sita,Maricha, Gritha,Madhu
 C:-Vasa,Sita,Sunti,Gritha,Madhu
 D:-Vasa,Sita,Maricha,Madhu
 Correct Answer:- Option-A
Question49:-National Pharmacovigilance Resource Centre for Ayurveda by department of Ayush is situated in ?
 A:-Delhi
 B:-Jamnagar
 C:-Lucknow
 D:-Bangalore
 Correct Answer:- Option-B
Question50:-Ability of drugs to induce malformations in foetus ?
 A:-Auto toxicity
 B:-Teratogenicity
 C:-Intolerence
 D:-Hypersensitivity
 Correct Answer:- Option-B
Question51:-Natamandanaka is the synonym of ?
 A:-Manashila
 B:-Gomeda
 C:-Navasadara
 D:-Haratala
 Correct Answer:- Option-D
Question52:-Drug used for Dhanurvata is ?
 A:-Agnijara
 B:-Mrdarasringa
 C:-Girisindura
 D:-Gairika
 Correct Answer:- Option-A
Question53:-Vasopressin which elevates blood preassure is from ?
 A:-Adrenal cortex
 B:-Posterior pituitary
 C:-Parathyroid
 D:-Pancreas
 Correct Answer:- Option-B
Question54:-Ingredient absent in Phalavarti ?
 A:-Madana
 B:-Vidanga
 C:-Kushta
 D:-Kshara
 Correct Answer:- Option-B
Question55:-Branch of medical science which deals with doses ?
 A:-Mycology
 B:-Pathology
 C:-Posology
 D:-Physiology
 Correct Answer:- Option-C
Question56:-Study of what the body does to the drug ?
 A:-Pharmacy
 B:-Pharmacognosy
 C:-Pharmacokinetics
 D:-Pharmacodynamics
 Correct Answer:- Option-C
Question57:-Bhavana dravya of Tribhuvana kirtirasa ?
 A:-Tulasi swarasa
 B:-Ardraka swarasa
 C:-Dhattura swarasa
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question58:-Seed powder used for parkinsonism which contains L-dopa?
 A:-Embelia ribes
 B:-Mucuna pruriens
 C:-Thevesia peruviana
 D:-Raulfia serpentina
 Correct Answer:- Option-B
Question59:-State drug licensing Authorities issue license for manufacture of Ayurveda Unani, Sidha drugs in?
 A:-form25D
 B:-Form 26
 C:-form 28D
 D:-Form 27 D
 Correct Answer:- Option-A
Question60:-Indication of Hinguleswara rasa ?
 A:-Amlapitta
 B:-Chardi
 C:-Garbhinirogas
 D:-Vata jwara
 Correct Answer:- Option-D
Question61:-The part which deals with A.S.U Drugs in Drugs and Cosmetic Act ?
 A:-chapter III
 B:-Chapter V
 C:-Chapter IV A
 D:-chapter III A
 Correct Answer:- Option-C
Question62:-Part used of Commiphora mukul ?
 A:-Gum
 B:-Root
 C:-Leaf
 D:-Heartwood
 Correct Answer:- Option-A
Question63:-Ksharasutra is used for treating ?
 A:-Arsa
 B:-Bagandharam
 C:-Paittikavikaras
 D:-Both A and B
 Correct Answer:- Option-D
Question64:-Kasturi is obtained from ?
 A:-Cervus elephus
 B:-Moschus moschiferus
 C:-Vivera civetta
 D:-Turbinella rapa
 Correct Answer:- Option-B
Question65:-Vilva phala preferably selected should be ?
 A:-Ripe
 B:-Unripe and Sushka
 C:-Over ripe
 D:-None
 Correct Answer:- Option-B
Question66:-The Central Council For Research in Ayurvedic Science(CCRAS) established in ?
 A:-1978
 B:-1970
 C:-1990
 D:-2001
 Correct Answer:- Option-A
Question67:-Normal percentage of Lymphocytes in Hematological examination ?
 A:-60-70%
 B:-1-6%
 C:-20-40%
 D:-2-8%
 Correct Answer:- Option-C
Question68:-situation in which death of large population spread over small locality,apart of world,a country as whole is
included in Ayurveda under ?
 A:-Roga
 B:-Janapadodhvamsa
 C:-vyadhi
 D:-Nanatmajavikaras
 Correct Answer:- Option-B
Question69:-Saviryata avadhi of gutika ?
 A:-2 months
 B:-16 months
 C:-12 months
 D:-14months
 Correct Answer:- Option-C
Question70:-Botanical name of Vatsanabhi?
 A:-Strychnosnuxvomica
 B:-Croton tiglium
 C:-Papaversomniferum
 D:-Aconitumferox
 Correct Answer:- Option-D
Question71:-One karsha equals ?
 A:-125mg
 B:-120mg
 C:-12g
 D:-24g
 Correct Answer:- Option-C
Question72:-Antidote of jayapala?
 A:-Tobacco
 B:-Tankana
 C:-Nagavalliswarasa
 D:-Ushnajala and gritha
 Correct Answer:- Option-D
Question73:-which among following is not having 2 pala dose?
 A:-Putapakaswarasa
 B:-Phanta
 C:-Hima
 D:-Kwatha
 Correct Answer:- Option-A
Question74:-Family of Sankupushpi ?
 A:-Flacourtiaceae
 B:-Guttifera
 C:-Convolvulaceae
 D:-Tiliaceae
 Correct Answer:- Option-C
Question75:-Drug of choice in Asrugdhara ?
 A:-Manibhadraguda
 B:-Haridra khandam
 C:-Sarjarasamalahara
 D:-Asokarishtam
 Correct Answer:- Option-D
Question76:-Part used of Langali ?
 A:-Flower
 B:-Fruit
 C:-Stem
 D:-Rhizome
 Correct Answer:- Option-D
Question77:-Number of bones in upper limbs ?
 A:-68
 B:-62
 C:-64
 D:-66
 Correct Answer:- Option-C
Question78:-Which preparation can be manufactured by pounding and mixing the ingredients?
 A:-Vasaavaleha
 B:-Chyavanaprasha
 C:-Vilvadileha
 D:-Manibhadraguda
 Correct Answer:- Option-D
Question79:-Anupana for diseases of kapha and of the eye ?
 A:-Meat soup
 B:-sugar water
 C:-water boiled with triphala and mixed with honey
 D:-mastu
 Correct Answer:- Option-C
Question80:-Major ingredient of vaisvanara choornam ?
 A:-Terminalia chebula
 B:-Terminalia bellerica
 C:-Terminalia arjuna
 D:-Emblicaofficinalis
 Correct Answer:- Option-A
Question81:-Heimlich maneuver is mainly used for ?
 A:-Fainting
 B:-Heat injuries
 C:-Choking
 D:-Fractures
 Correct Answer:- Option-C
Question82:-Rasas which causes vatakopana ?
 A:-Madhura,Amla,Lavana
 B:-Katu,Tikta,Kashaya
 C:-Katu,Amla,Lavana
 D:-kashaya
 Correct Answer:- Option-B
Question83:-Ocusert type of drug delivery is by ?
 A:-Placing directly under tounge
 B:-Placing directly under eye lid
 C:-Placing directly inside uterus
 D:- directly in nasal mucosa
 Correct Answer:- Option-B
Question84:-As per National Immunization Schedule for infants DPT is given in?
 A:-6,10,14 weeks intra muscular
 B:-6,10,14 weeks subcutaneous
 C:-At birth orally
 D:-None
 Correct Answer:- Option-A
Question85:-Rakta BharaSamaka among the following ?
 A:-Coffee
 B:-Sarpagandha
 C:-Hrtpatri
 D:-Kupilu
 Correct Answer:- Option-B
Question86:-Part used of Woodfordia fruticosa?
 A:-Flower
 B:-Root
 C:-Leaf
 D:-Fruit
 Correct Answer:- Option-A
Question87:-List of poisonous substance of A.S.U medicines placed in ?
 A:-Schedule M(I)
 B:-Schedule N
 C:-Schedule E (I)
 D:-Schedule M (II)
 Correct Answer:- Option-C
Question88:-Sodhana of Gairika ?
 A:-Washing in hot water
 B:-washing in cold water
 C:-Washing in Boiling water
 D:-Bhavana with Ksheera
 Correct Answer:- Option-D
Question89:-According to Sargadhara one karsha is the dose for ?
 A:-Arishta
 B:-Churna
 C:-Kwatha
 D:-Avaleha
 Correct Answer:- Option-B
Question90:-G.M.P means ?
 A:-Gross Manufacturing Process
 B:-Gross Manufacturing Period
 C:-Good Manufacturing Practices
 D:-Great Manufacturing Process
 Correct Answer:- Option-C
Question91:-How much part Lavanga present in Avipattikara churna ?
 A:-1 part
 B:-44 parts
 C:-11parts
 D:-66parts
 Correct Answer:- Option-C
Question92:-According to Charaka plant Parts can be collected in Sarad rtu except
 A:-Latex
 B:-Root
 C:-Bark
 D:-Rhizome
 Correct Answer:- Option-B
Question93:-Best Anupana ?
 A:-Taila
 B:-Vasa
 C:-Mahendrajala
 D:-Ushnodaka
 Correct Answer:- Option-C
Question94:-Symbol for Family planning Health and Contraception Services in India?
 A:-Inverted Red Triangle
 B:-Red Triangle
 C:-Blue Triangle
 D:-Inverted Blue triangle
 Correct Answer:- Option-A
Question95:-Purification procedure of vatsanabhi ?
 A:-Kept in cows urine for 3days
 B:-Equal part tankana is tied in cloth ,Swedana done in cows milk for 6hrs and washed in hot water
 C:-Swedana in Goats milk for 6 hrs
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question96:-Official code containing a selected list of established drugs and medicinal preparations with descriptions of
their physical properties and tests for identity,purity, and potency ?
 A:-medicinea India
 B:-Indian pharm directory
 C:-Indian Pharmacopoeia
 D:-I P D
 Correct Answer:- Option-C
Question97:-The ratio of Drug ,Milk and water to prepare Ksheerapaka ?
 A:-1:8:64
 B:-1:8:32
 C:-1:4:16
 D:-1:8:16
 Correct Answer:- Option-B
Question98:-Dose of swarasa kalpana ?
 A:-1 pala
 B:-1/2 pala
 C:-4 pala
 D:-3 pala
 Correct Answer:- Option-B
Question99:-Phala vartis are used for ?
 A:-jwara
 B:-kasa
 C:-swasa
 D:-Purisanissaranartha
 Correct Answer:- Option-D
Question100:-Shelf life of choorna is ?
 A:-4 months
 B:-6months
 C:-1months
 D:-2months
 Correct Answer:- Option-D

Click here to download Question Paper in pdf. format

Popular Posts

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

KANNADA GRAMMAR PDF.

2nd YEAR GNM QUESTION PAPERS

KSOU B.ED QUESTION PAPERS

RAILWAY STAFF NURSE EXAM QUESTION PAPER

PDO PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

GNM QUESTION PAPERS - 1ST YEAR- KSDNEB

MA KANNADA PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

KANNADA SHORTHAND EXAM QUESTION PAPERS FOR DOWNLOAD

Staff Nurse entrance exam model question paper