Interior Decoration and Designing Question Paper

Interior Decoration and Designing Exam Question Paper

First 35 Questions with answers Published Earlier

Question No. 36:-Which of the following cannot be used as a tool for qualitative alteration of a space ?

        A:-Light

        B:-False ceiling

        C:-Colour

        D:-Texture

        Correct Answer:- Option-B

Question37:-Which of the following is not a character of space ?

        A:-length

        B:-Width

        C:-Height

        D:-Direction

        Correct Answer:- Option-D

Question38:-Which of the following are Analogous colours ?

        A:-Colours opposite to one colour

        B:-Colours sit side by side

        C:-Colours that are combined by one hue plus the hues on each side of its complement

        D:-Colours with the tints and shades of a colour

        Correct Answer:- Option-B

Question39:-Which of the following are secondary colours ?

        A:-Red, Orange, Yellow

        B:-Orange, Violet, Green

        C:-Black, Grey, White

        D:-Cyan, Yellow, Magenta

        Correct Answer:- Option-B

Question40:-In a Colour Wheel, red and Blue are

        A:-Primary colours

        B:-Secondary colours

        C:-Tertiary colours

        D:-Complementary colours

        Correct Answer:- Option-A

Question41:-Which of the following statement is true ?

        A:-Rough textures making colours look more warmer and strong

        B:-Some texture visually different by angle of incident light

        C:-Some texture visually different by distance of incident light

        D:-All of these

        Correct Answer:- Option-D

Question42:-Asymmetrical or an arrangement of a different but equivalent object on each side of a centre point.

        A:-Formal Balance

        B:-Informal Balance

        C:-Both of the above

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B


Interior design questions and answers

Question No. 43:-What is the abbreviation of CFL ?

        A:-Combustible Fluoride Lamp

        B:-Compact Fluoride Lamp

        C:-Compact Fluorescent Lamp

        D:-Combustible Fluorescent Lamp

        Correct Answer:- Option-C

Question44:-Which of the following is an artificial source of light ?

        A:-Arc lamp

        B:-Incandescent lamp

        C:-Discharge lamp

        D:-All of these

        Correct Answer:- Option-D

Question45:-Flood lighting is used for which of the following purposes ?

        A:-For enhancing the beauty of building at nights

        B:-For illuminating sports stadium

        C:-For illuminating show cases

        D:-All of these

        Correct Answer:- Option-D

Question46:-Which is the suitable lamp for street lighting during night ?

        A:-Mercury Vapour Lamp

        B:-Sodium Discharge Lamp

        C:-Both 1 and 2

        D:-None of these

        Correct Answer:- Option-C

Question47:-In lighting design what is the measure of colour temperature ?

        A:-Kelvin

        B:-Watts

        C:-Illumination

        D:-Voltage

        Correct Answer:- Option-A

Question48:-What type of lighting is intended to highlight pictures fixed in a wall ?

        A:-Task lighting

        B:-General lighting

        C:-Accent lighting

        D:-Down lighting

        Correct Answer:- Option-C


Question49:-Semi-indirect lighting scheme is used in which of the given area ?

        A:-High ceiling

        B:-Workshop

        C:-Street light

        D:-Decoration purpose

        Correct Answer:- Option-D

Question50:-The sense of movement that smoothly leads one's eye from an area to another in an architectural design is called

        A:-Scale

        B:-Balance

        C:-Rhythm

        D:-Emphasis

        Correct Answer:- Option-C

Question51:-The notable character of furniture in medieval period is ________ along the border.

        A:-Lines

        B:-Ornate wood carvings

        C:-Steel bordering

        D:-Metal fittings

        Correct Answer:- Option-B

Question No. 52:-Art Nouveau furniture used ________ as graphical ornamentation.

        A:-Lines and Curves

        B:-Square and Rectangle

        C:-Any geometrical shapes

        D:-Lines only

        Correct Answer:- Option-A

Interior Decoration and Designing Question Paper


Question53:-Cube is ________ while square is ________

        A:-Symmetry and shape

        B:-Balance and rhythm

        C:-Order and balance

        D:-Form and shape

        Correct Answer:- Option-D

Question54:-Dominance can be given

        A:-By Visual weight

        B:-By adding simplicity

        C:-Complexity

        D:-Rhythm

        Correct Answer:- Option-A

Question55:-Secondary colours in a Prang system is

        A:-Orange, Green and Violet

        B:-Red and White

        C:-Black and White

        D:-Violet, Red and Black

        Correct Answer:- Option-A

Interior Decoration and Designing Model Question Paper

Question56:-A colour scheme found opposite to each other on the colour wheel _______ colour scheme.

        A:-Monochromatic

        B:-Analogous

        C:-Neutral

        D:-Complementary

        Correct Answer:- Option-D

Question57:-Recommended average background noise level of Factories

        A:-35 dB

        B:-65 dB

        C:-45 to 40 dB

        D:-80 to 120 dB

        Correct Answer:- Option-C

Question58:-The bright light which hinder visual perception is called

        A:-Glare

        B:-High light

        C:-Illumination

        D:-Lux

        Correct Answer:- Option-A

Question59:-Recommended illumination level in Cafeteria

        A:-120 lux

        B:-0 lux

        C:-12 lux

        D:-150 lux

        Correct Answer:- Option-D

Question60:-What is "throne and Klismos" ?

        A:-Greek chairs

        B:-Romanesque stool

        C:-Type of wall

        D:-Illumination level

        Correct Answer:- Option-A

Interior design questions and answers


Question61:-X-chair is the most famous example of furniture from ________ period.

        A:-Greek

        B:-Early renaissance

        C:-Egyptian

        D:-Modern

        Correct Answer:- Option-B

Question62:-Warm colour

        A:-Red and Yellow

        B:-Blue and Green

        C:-Orange and Yellow

        D:-White and Black

        Correct Answer:- Option-A

Question63:-Whenever the objects increase or decrease in size, pattern, or colour, then it is called

        A:-Gradation

        B:-Visual Weight

        C:-Emphasis

        D:-Repetition

        Correct Answer:- Option-A

Question64:-_________ is the study of human dimensions and parameters.

        A:-Ergonomics

        B:-Sociology

        C:-Acoustics

        D:-Ecology

        Correct Answer:- Option-A

Interior design questions and answers-MCQ

Question No. 65:-The height of the seat should be _________ less than that of table top.

        A:-27 to 30 cm

        B:-10 cm

        C:-56 cm

        D:-90 cm

        Correct Answer:- Option-A

Question66:-Minimum width of the corridor is

        A:-100 cm

        B:-5 cm

        C:-30 cm

        D:-1200 mm

        Correct Answer:- Option-D

Question67:-Who have developed the proportioning system of modular ?

        A:-Galileo Galilee

        B:-Le Corbusier

        C:-Archimedes

        D:-Pythagoras

        Correct Answer:- Option-B

Question68:-__________ is the horizontal distance between the face of the first and last risers.

        A:-Tread

        B:-Rise

        C:-Baluster

        D:-Going

        Correct Answer:- Option-D

Question69:-Sound pollution is known as

        A:-Acoustics

        B:-Decibel

        C:-Noise

        D:-Reverberation

        Correct Answer:- Option-C

Question70:-Audible range of a sound is

        A:-20 Hz to 20,0000 Hz

        B:-0 db

        C:-54 db

        D:-12 db to 200 db

        Correct Answer:-Question Cancelled

Comments

Post a Comment

Popular Posts

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

KANNADA GRAMMAR PDF.

PDO PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

KSOU B.ED QUESTION PAPERS

Staff Nurse entrance exam model question paper

2nd YEAR GNM QUESTION PAPERS

RAILWAY STAFF NURSE EXAM QUESTION PAPER

GNM QUESTION PAPERS - 1ST YEAR- KSDNEB

CHILD HEALTH NURSING MODEL QUESTION PAPER- ANM

KANNADA SHORTHAND EXAM QUESTION PAPERS FOR DOWNLOAD