Skip to main content

PDO EXAM QUESTION ANSWERS 2017

COMPETITIVE EXAMINATION-2017
Rural Development and Panchayath Raj – Karnataka Grama Swaraj and Panchayath Raj Act 1993 and Rules with Amendments
MAXIMUM MARKS TOTAL DURATION MAXIMUM TIME FOR  ANSWERING
200 150 Minutes 120 Minutes

1. The percentage of people living in rural areas of Karnataka according to the 2011 census is
 (A) 60.4
 (B) 61.4
 (C) 62.4
 (D) 63.4
Answer: (B) 61.4

2. To be a member of the gram sabha, one has to attain the age of _____.
 (A) 15 years
 (B) 16 years
 (C) 17 years
 (D) 18 years  
Answer: (D) 18 years  

3. The amount of statutory grants as recommended by the third state finance ommission of Karnataka per gram panchayat is
(A) ` 5 lakhs per annum
(B) ` 8 lakhs per annum
(C) ` 7.5 lakhs per annum
(D) ` 10 lakhs per annum
Answer:(B) ` 8 lakhs per annum


4. A Taluk panchayat can be dissolved by /
(A) Deputy Commissioner
(B) Chief Executive Officer
(C) Zilla Panchayat
(D) State Government
Answer:(D) State Government

5. The authority to whom the election expenses are to be submitted by an elected member is :
 (A) State Election Commissioner
 (B) Deputy Commissioner
 (C) Returning Officer
 (D) Chief Executive Officer
Answer: (C) Returning Officer

6. Child labour refers to working children below the age of _____
 (A) 18 years
 (B) 15 years

 (C) 16 years
 (D) 14 years
Answer: (D) 14 years

7. The institution that provides additional nutrition support to women and children at the village level is / ಗ್ಹಾಭ
(A) Sub–centre
(B) Ration shop
(C) Anganwadi
(D) Balawadi
Answer:(C) Anganwadi

8. The concept of Gram Swaraj given by
(A) Y.V. Reddy
(B) Balwant Rai Mehta
(C) M.K. Gandhi 
(D) Jayaprakash Narain
Answer:(C) M.K. Gandhi 

9. The quorum for a habitation sabha meeting is fixed a
(A) 20 members
(B) 1/5 of voters
(C) 20 members or 1/5 of voters
(D) 20 members and 1/5 of voters
Answer:(C) 20 members or 1/5 of voters


10. The proportion of reservation to other backward classes in a taluka panchayat is /
 (A) 1/3
 (B) 1/4
 (C) 1/2
 (D) 2/3
Answer: (A) 1/3

11. Meeting of gram sabha should be convened atleast once in _____ months. /
 (A) three
 (B) six 
 (C) nine
 (D) twelve
Answer: (B) six 

12. Sanitation programme is implemented in a gram panchayat by
(A) Production Committee
(B) Social Justice Committee
(C) Development Committee
(D) Infrastructure Committee
Answer:(B) Social Justice Committee

13. Under which section of the Karnataka Gram Swaraj and Panchayat Raj Act, 1993, the provision for revision of taxes and rates by Gram Panchayats is made

(A) 199 – A Schedule I
(B) 199 – A Schedule II
(C) 199 – A Schedule IV
(D) 199 – A Schedule V
Answer:(C) 199 – A Schedule IV

14. Under which section of Karnataka Gram Swaraj and Panchayat Raj Act, 1993, Gram Panchayat is empowered to write off irrecoverable amounts
 (A) 255
 (B) 275
 (C) 265
 (D) 245
Answer: (D) 245


15. The total number of districts covered under MGNREGA in India as on October 2016 was
 (A) 650
 (B) 661
 (C) 665
 (D) 655
Answer: (B) 661

Click here for more Questions with answer

Popular posts from this blog

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

KUVEMPU UNIVERSITY SECOND YEAR B.SC CHEMISTRY EXAMINATION QUESTION PAPERS (FROM 2008 TO 2020)  Published by  www.questionpapersdownload.com   BSc II Year - Chemistry Paper-II_2016 - Download BSc II Year - Chemistry Paper-II_2017 - Download BSc II Year - Chemistry Paper-II_2014 - Download All other 2nd Year B.Sc Nursing Question Papers avaialble   Click here to download/view more B.Sc Nursing Question Papers 2010-2020 Chemistry Paper-II 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014  

PDO PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

The PDO (Panchayath Development Officer) and Panchayath Secretary Examinations will be conducted by Karnataka Examination Authority. The Online registrations will be starting from 16/09/2016. Most candidates are requested us to provide previous question papers of PDO Examination. The Question papers of PDO Examination conducted in the year 2011 is published here. For more PDO Exam Questions Click here PART 1 COMPUTER KNOWLEDGE QUESTIONS PDO Exam Question Paper Page 2 PDO Exam Question Paper Page 3 PDO Exam Question Paper Page 4 PDO Exam Question Paper Page 5 CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 01-05  PART II RURAL DEVELOPMENT AND PANCHAYAT RAJ QUESTIONS - PAGE NO. 6-10 CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 11-14- General Kannada CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 15-19- General English CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 20-23- General Knowledge MORE PDO EXAM QUESTIONS Click here to Join Our Facebook group to ge

PRIMARY HEALTH CARE QUESTION PAPER

ANM (AUXILIARY NURSING MIDWIFERY)MODEL QUESTION PAPER PAPER-III Primary Health Care Question Paper Published by  http://www.questionpapersdownload.com ANSWER ALL QUESIONS 3 long Questions of 15 Marks each (3X15) -45 Short Note Variety (15 Marks) Objective Type Questions (Fill in Blanks / True & False/Abbreviations) -15Marks Q.1. a) What is the concept of occurance of disease ? (5+5+5) b) What is illness? c) Desccribe the classification of disease? or a) What do you mean by Incubation Period ? b) Write the clarification of Micro Orgnism ? c) Write the factors affecting the growth & destruction of organism? Q2. a) Define bed sore? (5+4+6) b) What are the causes of bed sore ?