ENVIRONMENTAL SCIENTIST EXAM QUESTION ANSWERS

Question1:-Who presided over the constituent Assembly while passing the constitution ?
 A:-Dr. Rajendra Prasad
 B:-Dr. H. P. Modi
 C:-Dr. B. R. Ambedkar
 D:-Dr. H. C. Mukherjee
 Correct Answer:- Option-A
Question2:-Who represented the Anglo Indians in the constituent Assembly ?
 A:-C. H. Bhabha
 B:-Frank Anthony
 C:-H. N. Kunzru
 D:-B. N. Rau
 Correct Answer:- Option-B
Question3:-How many sessions of the constituent Assembly were held in drafting the constitution ?
 A:-Nine
 B:-Ten
 C:-Eleven
 D:-Twelve
 Correct Answer:- Option-C
Question4:-From which constitution of the world India adopted constitutional amendments ?
 A:-American
 B:-Irish
 C:-Australian
 D:-South African
 Correct Answer:- Option-D
Question5:-When was the Indian Constitution first amended ?
 A:-1951
 B:-1952
 C:-1953
 D:-1954
 Correct Answer:- Option-A
Question6:-When was the Lokpal Bill introduced in the Lok Sabha ?
 A:-2013
 B:-2012
 C:-2011
 D:-2010
 Correct Answer:- Option-C
Question7:-When was the CMS missionaries set up a grammar school at Kottayam ?
 A:-1825
 B:-1821
 C:-1816

 D:-1806
 Correct Answer:- Option-B
Question8:-Who popularised the idea of 'misra-bhojanam' among the Ezhavas and other lower castes ?
 A:-Dr. Palpu
 B:-Kumaran Asan
 C:-C. V. Kunhiraman
 D:-K. Ayyappan
 Correct Answer:- Option-D
Question9:-Who was the founder of Samathwa Samajam ?
 A:-Poikayil Yohannan
 B:-C. Krishnan
 C:-K. P. Karuppan
 D:-Vaikunda Swamikal
 Correct Answer:- Option-D
Question10:-When was the 'Ezhava memorial' submitted to the Maharaja of Travancore ?
 A:-1891
 B:-1893
 C:-1896
 D:-1898
 Correct Answer:- Option-C
Question11:-Name the leader who organised 'Savarna Jatha' in the famous Vaikom Satyagraha ?
 A:-T. K. Madhavan
 B:-Mannath Padmanabhan
 C:-K. P. Kesava Menon
 D:-C. Krishnan
 Correct Answer:- Option-B
Question12:-Who started the newspaper Kerala Kaumudi ?
 A:-C. V. Kunhiraman
 B:-Kesavan Asan
 C:-K. Ayyappan
 D:-K. Kelappan
 Correct Answer:- Option-A
Question13:-Who is the author of the Malayalam novel 'Kundalatha' ?
 A:-P. Kesavadev
 B:-C. V. Raman Pillai
 C:-Raman Nambisan
 D:-T. M. Appu Nedungadi
 Correct Answer:- Option-D
Question14:-Who was the first woman in India to become a high court judge ?
 A:-Arya Pallam
 B:-A. V. Kuttimalu Amma
 C:-Anna Chandi
 D:-Accama Cherian
 Correct Answer:- Option-C
Question15:-Who received the Khel Ratna Award from the President of India for excellence in Sports for the year 2015 ?
 A:-Mary Kom
 B:-Mahendra Singh Dhoni
 C:-Sania Mirza
 D:-Saina Nehwal
 Correct Answer:- Option-C
Question16:-When was Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana launched ?
 A:-1992
 B:-2013
 C:-2002
 D:-2015
 Correct Answer:- Option-D
Question17:-Name the US President who coined the term 'United Nations' ?
 A:-J. F. Kennedy
 B:-Franklin D. Roosevelt
 C:-George Bush
 D:-Bill Clinton
 Correct Answer:- Option-B
Question18:-Name the Nobel Peace Prize winner who is also associated with an organisation called 'Bachpan Bachao
Andolan' ?
 A:-Kailash Satyarthi
 B:-Baba Amte
 C:-Sunderlal Bahuguna
 D:-Naresh Bedi
 Correct Answer:- Option-A
Question19:-When is world water day celebrated ?
 A:-March 20
 B:-March 22
 C:-March 24
 D:-March 26
 Correct Answer:- Option-B
Question20:-Which development scheme of Prime Minister Narendra Modi is designed to increase Agricultural productivity ?
 A:-Pradhan Mantri Gram Sinchai Yojana
 B:-Krishi Amdani Beema Yojana
 C:-Shramev Jayate Programme
 D:-Sansad Aadarsh Gram Yojana
 Correct Answer:- Option-A
Question21:-The word 'Environment' is derived from
 A:-Greek
 B:-French
 C:-Spanish
 D:-English
 Correct Answer:- Option-B
Question22:-Which of the following conceptual spheres of the environment is having the least pollutant-receptor capability ?
 A:-Atmosphere
 B:-Lithosphere
 C:-Hydrosphere
 D:-Biosphere
 Correct Answer:- Option-A
Question23:-Which one of the following characteristics is widely regarded as being an important aspect of sustainable
development ?
 A:-Increased levels of saving
 B:-Increasing consumption expenditure
 C:-Intra-generational inequality
 D:-Inter-generational equity
 Correct Answer:- Option-D
Question24:-_____________ is an established method of collecting very dense and accurate geo-referenced elevation data
across landscapes and can be used to generate three-dimensional representations of the earth's surface and its features.
 A:-Radar
 B:-Lidar
 C:-Lightsar
 D:-SLAR
 Correct Answer:- Option-B
Question25:-Which of the following is a high spatial resolution satellite used for environmental management ?
 A:-IKONOS
 B:-QuickBird
 C:-NOAA
 D:-Both 1 and 2
 Correct Answer:- Option-D
Question26:-Global Warming Potential of important green house gases in the order of abundance are` `
 A:-`N_2`O > CFC > `CH_4` > `CO_2`
 B:-CFC > `CH_4` >`N_2`O >`CO_2`
 C:-CFC > `N_2`O >`CH_4` >`CO_2`
 D:-`N_2`O >` ` ` ``CH_4 > CFC > ``CO_2`
 Correct Answer:- Option-C
Question27:-In the atmosphere, the green house gases in the order of abundance are as follows
 A:-`CO_2` > `CH_4` > CFC > `O_3` > `N_2```O
 B:-`CO_2` > `CH_4` > `O_3` > CFC > `N_2```O
 C:-`CO_2` > `CH_4` > `O_3` > `N_2```O > CFC
 D:-`CO_2` > CFC > `CH_4` > `O_3` > `N_2```O
 Correct Answer:- Option-A
Question28:-Chipko movement was originated in _____________ State of India.
 A:-Madhya Pradesh
 B:-Uttarakhand
 C:-Rajasthan
 D:-Gujarath
 Correct Answer:- Option-B
Question29:-Narmada debate is associated with _______________
 A:-Damodar valley Project
 B:-Doyang dam project
 C:-Sardar Sarovar Project
 D:-Ganga basin project
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-Silent Spring is a _______ on ___________
 A:-book, Antartica
 B:-documentary, melting of ice
 C:-book, climate change
 D:-book, pesticide toxicity
 Correct Answer:- Option-D
Question31:-The law which enable to compute the amount of total spectral radiant emittance which falls between two
selected wavelengths or frequencies is __________
 A:-Wien's Displacement law
 B:-Stefan-Boltzmann law
 C:-Kirchhoff's law
 D:-Planck's Radiation law
 Correct Answer:- Option-D
Question32:-___________ is used as a reference scale for classifying tropical cyclone based on wind speed.
 A:-Saffir-Simpson Hurricane Scale
 B:-John-Smith Hurricane scale
 C:-Wentwoth Hurricane Scale
 D:-None
 Correct Answer:- Option-A
Question33:-___________ is the type of inversion formed when a topographic difference exits causing the warm air to move
over the cold surface.
 A:-Nocturnal inversion
 B:-Advective inversions
 C:-Radiational inversions
 D:-Subsidence inversions
 Correct Answer:- Option-B
Question34:-Example of a low altitude rain cloud having pronounced vertical development
 A:-Cumulus
 B:-Cumulonimbus
 C:-Nimbostratus
 D:-Nimbus
 Correct Answer:- Option-B
Question35:-The combined albedo of the earth and the atmosphere is approximately
 A:-4%
 B:-10%
 C:-30%
 D:-50%
 Correct Answer:- Option-C
Question36:-The ratio of the volume of water that a soil or rock after saturation can be drained by gravity to its own volume
is known as ____________
 A:-Specific yield
 B:-Specific retention
 C:-Specific storage
 D:-Specific discharge
 Correct Answer:- Option-A
Question37:-In Ghyben-Herzberg relation between fresh water and saline water, salt water occur underground at a depth
below sea level of about ___________ times the height of fresh water above sea level.
 A:-20
 B:-30
 C:-40
 D:-50
 Correct Answer:- Option-C
Question38:-Which of the following pairs regarding earth's crustal composition is incorrect ?
 A:-Oxygen-46.6%
 B:-Silicon-27.7%
 C:-Aluminium-8.1%
 D:-Iron-4%
 Correct Answer:- Option-D
Question39:-The weathering process which produce clay minerals from feldspar minerals.
 A:-Hydration
 B:-Hydrolysis
 C:-Oxidation
 D:-Carbonation
 Correct Answer:- Option-B
Question40:-The seismic wave which can travel through both solids and liquids is _________
 A:-P-wave
 B:-S-wave
 C:-L-wave
 D:-R-wave
 Correct Answer:- Option-A
Question41:-Photochemical smog is formed by the reaction between the following components in the atmosphere
 A:-By the action of sunlight on NOx, ozone, hydrocarbons
 B:-By the action of sunlight on NOx, oxygen, hydrocarbons
 C:-By the action of sunlight on SOx, ozone, hydrocarbons
 D:-By the action of sunlight on SOx, oxygen, hydrocarbons
 Correct Answer:- Option-A
Question42:-Normal average thickness of stratospheric ozone layer across the globe is around
 A:-200 DU
 B:-300 DU
 C:-400 DU
 D:-500 DU
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-Which of the following pair regarding global distribution of water is wrongly matched ?
 A:-Glaciers-2.15%
 B:-Groundwater-0.3%
 C:-Streams-0.1%
 D:-Soil moisture-0.005%
 Correct Answer:- Option-C
Question44:-Which predominant species of `CO_2` occur in water under alkaline condition ?
 A:-`HCO_(3-)`
 B:-CO
 C:-`CO_2`
 D:-`CO_3`
 Correct Answer:- Option-D
Question45:-The various stages of formation of coal in the ranking order is as _________
 A:-Peat, lignite, bituminous, anthracite
 B:-Peat, lignite, anthracite, bituminous
 C:-Lignite, peat, anthracite, bituminous
 D:-Lignite, peat, bituminous, anthracite
 Correct Answer:- Option-A
Question46:-Example of a mineral without cleavage
 A:-Feldspar
 B:-Pyroxene
 C:-Calcite
 D:-Quartz
 Correct Answer:- Option-D
Question47:-In a typical soil profile, true soil is represented by __________
 A:-A-horizon
 B:-B-horizon
 C:-Both 1 and 2 horizon
 D:-C-horizon
 Correct Answer:- Option-C
Question48:-The molecules can be resolved on the basis of their distribution between a gas and either a solid or liquid by
separation method known as
 A:-Gas chromatography
 B:-HPLC
 C:-Filtration
 D:-Centrifugation
 Correct Answer:- Option-A
Question49:-Which of the following methods is used to determine large number of inorganic ions and organic compounds ?
 A:-Filtration
 B:-Gravimetry
 C:-Titrimetry
 D:-Colorimetry
 Correct Answer:- Option-D
Question50:-The standard method for the analysis of higher levels of CO in air sample is _________
 A:-IR spectrophotometry
 B:-Gas chromatography
 C:-Chemiluminescence
 D:-UV spectrophotometry
 Correct Answer:- Option-A
Question51:-The standard method for the analysis of a low levels of ammonia in water sample is ________
 A:-Titration
 B:-Gravimetry
 C:-Potentiometry
 D:-Spectrophotometry
 Correct Answer:- Option-D
Question52:-The warmer, upper layer of water in a lake is called the ___________
 A:-Thermocline
 B:-Epilimnion
 C:-Hypolimnion
 D:-Neritic zone
 Correct Answer:- Option-B
Question53:-Among the ecological pyramids, which pyramid always show upright irrespective of the grassland or pond
ecosystem
 A:-Pyramid of energy
 B:-Pyramid of number
 C:-Pyramid of biomass
 D:-Pyramid of succession
 Correct Answer:- Option-A
Question54:-Formation of a climax community from an abandoned farm land is an example of _________
 A:-Primary succession
 B:-Secondary succession
 C:-Autogenic succession
 D:-Allogenic succession
 Correct Answer:- Option-B
Question55:-What type of organisms are the primary producers in the deep-sea ?
 A:-photosynthetic bacteria
 B:-chemosynthetic bacteria
 C:-crabs and fish
 D:-worms
 Correct Answer:- Option-B
Question56:-The grassland ecosystem of Africa is known as _____________
 A:-Savannas
 B:-Prairies
 C:-Steppes
 D:-Pumpas
 Correct Answer:- Option-A
Question57:-An association between two individuals or population in which both are benefited and where neither can
survive without the other
 A:-commensalisms
 B:-mutualism
 C:-co-operation
 D:-competition
 Correct Answer:- Option-B
Question58:-Biofilms are _________
 A:-films about biology
 B:-masses of biological materials attached to wet walls
 C:-masses of cells and extracellular materials attached to surfaces bathed in liquids
 D:-collections of cells and extracellular materials attached to dry walls
 Correct Answer:- Option-C
Question59:-Elements that cycle in the environment and that also have a gaseous phase at some point in the cycle include
the following
 A:-carbon
 B:-carbon and sulphur
 C:-carbon and phospherous
 D:-carbon, phospherous and sulphur
 Correct Answer:- Option-B
Question60:-Which of the following techniques can be used to estimate the number of microbes in a natural sample ?
 A:-Enrichment culture
 B:-Extinction culture technique
 C:-Microdroplet culture
 D:-Most Probable Number (MPN)
 Correct Answer:- Option-D
Question61:-Which of the following environments has the greatest percentage of culturable microbes ?
 A:-saline water
 B:-fresh water
 C:-activated sludge
 D:-soil
 Correct Answer:- Option-C
Question62:-Black soils are commonly found in _________
 A:-Rajasthan
 B:-Maharashtra
 C:-Odisha
 D:-Himalayan region
 Correct Answer:- Option-B
Question63:-What are the Khetri mines in India famous for ?
 A:-Coal
 B:-Copper
 C:-Iron
 D:-Gold
 Correct Answer:- Option-B
Question64:-Which State in India is the largest produce of mica mineral ?
 A:-Andhra Pradesh
 B:-Karnataka
 C:-Madhya Pradesh
 D:-Odisha
 Correct Answer:- Option-A
Question65:-The Monazite sands of Kerala beach are rich in
 A:-Radium
 B:-Uranium
 C:-Platinum
 D:-Thorium
 Correct Answer:- Option-D
Question66:-Which species of fauna are found in an area separated by natural or geographic barriers ?
 A:-Rare
 B:-Extinct
 C:-Endemic
 D:-Vulnerable
 Correct Answer:- Option-C
Question67:-Which of the following is an example of rare species ?
 A:-Blackbuck
 B:-Blue sheep
 C:-Mithun
 D:-Hornbill
 Correct Answer:- Option-D
Question68:-Which of the following is not treated under in situ conservation ?
 A:-National park
 B:-Botanical garden
 C:-Wildlife sanctuary
 D:-Biosphere reserve
 Correct Answer:- Option-B
Question69:-Which is not a freshwater lake in India ?
 A:-Sambhar lake
 B:-Dal lake
 C:-Nainital lake
 D:-Wular lake
 Correct Answer:- Option-A
Question70:-Molasses from sugar industry is used to generate __________
 A:-bio-diesel
 B:-hydrogen
 C:-bio-ethanol
 D:-bio-methanol
 Correct Answer:- Option-C
Question71:-The most important fuel used by nuclear power plant is __________
 A:-U-248
 B:-U-235
 C:-U-236
 D:-U-238
 Correct Answer:- Option-B
Question72:-Which toxic metal is of greatest concern in urban atmosphere ____________
 A:-Pb
 B:-Hg
 C:-Cd
 D:-As
 Correct Answer:- Option-A
Question73:-Which of the following statement regarding PAH is correct ?
 A:-PAHs are synthesised from saturated hydrocarbons under oxygen deficient conditions
 B:-Low molecular mass hydrocarbons form PAHs by pyrosynthesis
 C:-Higher alkanes in fuels form PAH by pyrolysis
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question74:-Concern about atmospheric mercury is due to its ___________
 A:-toxicity
 B:-volatility
 C:-mobility
 D:-all of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question75:-Most important source of CO in atmosphere is transportation and is about ________ % of the total CO in
atmosphere.
 A:-60%
 B:-65%
 C:-70%
 D:-75%
 Correct Answer:- Option-B
Question76:-Photochemical smog is a ____________
 A:-oxidising smog
 B:-reducing smog
 C:-neutral smog
 D:-none of above
 Correct Answer:- Option-A
Question77:-The concentration of ozone in the stratosphere is lowest during ___________
 A:-February-April
 B:-July-October
 C:-December-January
 D:-None of above
 Correct Answer:- Option-B
Question78:-The optimum DO in natural water is ___________
 A:-3-5 ppm
 B:-4-6 ppm
 C:-5-7 ppm
 D:-6-8 ppm
 Correct Answer:- Option-B
Question79:-Example of an organochlorine pesticide is _________
 A:-Malathion
 B:-Carbaryl
 C:-DDT
 D:-Trichlorphon
 Correct Answer:- Option-C
Question80:-Acid mine drainage is characteristic of mining areas usually within rocks containing an abundance of _________
minerals.
 A:-sulfide minerals
 B:-oxide minerals
 C:-carbonate minerals
 D:-nitrate minerals
 Correct Answer:- Option-A
Question81:-The process of conversion of nitrate to ammonium is ______________
 A:-Nitrification
 B:-Nitrogen fixation
 C:-Denitrification
 D:-Ammonification
 Correct Answer:- Option-D
Question82:-The first comprehensive environmental legislation in the world is
 A:-National Environmental Policy Act (NEPA)-USA
 B:-Canadian Environmental Assessment Act (CEAA)-Canada
 C:-EIA Directive-European Union
 D:-Environmental Protection Act EPA-India
 Correct Answer:- Option-A
Question83:-The beginning of EIA was made in India with the impact assessment of ______
 A:-River valley projects
 B:-Industrial projects
 C:-Thermal power projects
 D:-Mining projects
 Correct Answer:- Option-A
Question84:-In India, Public consultation has been made a mandatory component of EIA by _________
 A:-EIA notification 1994
 B:-Amendments in 1997 to the EIA Notification 1994
 C:-EIA Notification 2006
 D:-Amendments in 2009 to the EIA notification 2006
 Correct Answer:- Option-B
Question85:-Which of the statement regarding EIA in India is not correct ?
 A:-All 'A' category projects requrie prior EC from Central Government
 B:-All 'B' category projects require prior EC from the State/Union Territory
 C:-Scoping process is applicable to all A and B projects
 D:-In the scoping stage, TOR for EIA shall be furnished to proponent by EAC or SEAC
 Correct Answer:- Option-C
Question86:-___________ stage in the EIA process will identify the key impacts requiring further investigation in connection
with a project.
 A:-Screening
 B:-Assessing
 C:-Scoping
 D:-Mitigation
 Correct Answer:- Option-C
Question87:-Leopold Matrix involves the use of a matrix with _______ specified actions and ________ potentially impacted
environmental characterization.
 A:-90 specified actions and 78 potential impacts
 B:-100 specified actions and 88 potential impacts
 C:-110 specified actions and 98 potential impacts
 D:-120 specified actions and 90 potential impacts
 Correct Answer:- Option-B
Question88:-EMS is the component of an organization with primary responsibility for leading, planning, controlling and
organizing as they relate specifically to
 A:-Processes
 B:-Products
 C:-Services
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question89:-____________ series of environmental management standards are intended to assist organizations manage the
environmental effect of their business practices.
 A:-ISO 9000
 B:-ISO 13000
 C:-ISO 14000
 D:-ISO 15000
 Correct Answer:- Option-C
Question90:-Identify the one wrongly matched
 A:-Environmental Protection Act - 1986
 B:-The Air (prevention and control of pollution) Act - 1981
 C:-The water (prevention and control of pollution) Act - 1975
 D:-The wild life Protection Act - 1972
 Correct Answer:- Option-C
Question91:-Identify the wrong match
 A:-Cartagena Protocol - Climate change
 B:-Kyoto Protocol - To reduce green house gases
 C:-Montreal Protocol - Substances depleting `O_3` layer
 D:-Vienna Protocol - Protection of `O_3` layer
 Correct Answer:- Option-A
Question92:-The process of converting environmental pollutants into harmless products by naturally occurring microbes is
called ____________
 A:-Ex situ bioremediation
 B:-Intrinsic bioremediation
 C:-Extrinsic bioremediation
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question93:-Microbes remove metals by _________
 A:-Adsorption and precipitation
 B:-Adsorption and complexation
 C:-Adsorption and volatilization
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question94:-Which of the following bacterium is called the superbug that could clean up oil spills ?
 A:-Pseudomonas putida
 B:-Bacillus subtilis
 C:-Pseudomonas denitrificans
 D:-Bacillus denitrificans
 Correct Answer:- Option-A
Question95:-Microbial conversion of an insoluble metal into a soluble form
 A:-Bioleaching
 B:-Biodegradation
 C:-Co-metabolism
 D:-Biosorption
 Correct Answer:- Option-A
Question96:-Which of the following microorganisms leach metals out of rock ores ?
 A:-Pseudomonas aeruginosa
 B:-Thiobacillus sp.
 C:-Pseudomonas putida
 D:-Bacillus megaterium
 Correct Answer:- Option-B
Question97:-Which of the following can be used for the removal of colour from the effluents of pulp mil ?
 A:-Coriolus versicolor
 B:-Phenerochaete chrysosporium
 C:-Nitrosomonas europaen
 D:-Both 1 and 2
 Correct Answer:- Option-D
Question98:-Addition of nutrients for enhancing bioremediation is called _______
 A:-Bioaugmentation
 B:-Biostimulation
 C:-Bioreaction
 D:-Bioleaching
 Correct Answer:- Option-B
Question99:-In waste water treatment method, the activated sludge process is a _________
 A:-pre-treatment method
 B:-primary treatment method
 C:-secondary treatment method
 D:-tertiary treatment method
 Correct Answer:- Option-C
Question100:-Green chemistry aims to ?
 A:-Utilize non-renewable energy
 B:-Design chemical products and processes that work most efficiently
 C:-Design chemical products and process that maximize profits
 D:-Design safer chemical products and processes that reduce or eliminate the use and generation of Hazardous substances
 Correct Answer:- Option-D

Popular Posts

KANNADA GRAMMAR PDF.

2nd YEAR GNM QUESTION PAPERS

BSC. FIRST YEAR QUESTION PAPERS- KUVEMPU UNIVERSITY

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

MA QUESTION PAPERS- KUVEMPU UNIVERSITY

FIRST YEAR BA HISTORY QUESTION PAPERS

KSOU OLD QUESTION PAPERS

KPSC SDA Exam Question Paper with Answer 2019

3rd YEAR BA OLD QUESTION PAPERS

MA KANNADA PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS