COMPUTER QUESTION ANSWERS

1. Which of the following communication channel that allows data transmission from
source to destination in both directions simultaneously ?
 (1) Full duplex
 (2) Half duplex
 (3) Duplex
 (4) None of the above
Answer: (1) Full duplex

2. Which of the following is not an Operating System ?
 (1) Windows 2008
 (2) UNIX
 (3) LINUX
 (4) ORACLE
Answer: (4) ORACLE

3. The mode of operation in which the data packets are transmitted to every computer simultaneously
on the network is called :
 (1) Broadcasting
 (2) Miscasting

 (3) Multicasting
 (4) Unicasting
Answer: (1) Broadcasting

4. The following function key on keyboard can be used to view slide show :
 (1) F1
 (2) F2
 (3) F5
 (4) F6
Answer: (3) F5

5. What is the full form of ‘SIM’ in SIM card ?
 (1) Student Identification Mark
 (2) Subscriber Identification Module
 (3) Subscriber Identification Machine
 (4) Subscription In Mobile
Answer: (2) Subscriber Identification Module

6. For large networks _______ topology is used.
 (1) bus.
 (2) ring.
 (3) star.
 (4) irregular.
Answer: (3) star.
7. After typing a C program in a C Editor
 (1) The program should be compiled
 (2) The program should be Executed
 (3) First (1) then (2)
 (4) None of the above

Answer: (3) First (1) then (2)

8. A flowchart denotes
 (1) An instruction
 (2) a program
 (3) graphical form of algorithm
 (4) Both (1) and (2)
Answer: (3) graphical form of algorithm
9. A network device that converts digital signals into analog signals is
 (1) packet
 (2) gateway
 (3) modem
 (4) router
Answer: (3) modem

10. A hybrid computer can process
 (1) Digital data
 (2) Analog data
 (3) Both (1) and (2)
 (4) None
Answer: (3) Both (1) and (2)

11. ‘C’ programming language was developed by
 (1) Charles Babbage
 (2) Denis Ritchie
 (3) BJarne Straustrup
 (4) Blaise Pascal
Answer: (2) Denis Ritchie

12. _______ is the one of the language used to develop C programming ?
 (1) BCPL
 (2) BPCL
 (3) BCLP
 (4) BPLC
Answer: (1) BCPL

13. MS-Excel : Text wrap in the selected cell can be done using
 (1) Alt + Enter
 (2) Ctrl + Enter
 (3) Shift + Enter
 (4) None of these
Answer: (1) Alt + Enter

14. Main characteristics of MAN -
 (1) cover a wider geographic area than LAN
 (2) operating speed is very close to LAN
 (3) interconnected LAN’s located in a city
 (4) All of the above are true
Answer: (4) All of the above are true

15. CUI full form is
 (1) Command – line User Interface
 (2) Common – line User Interface
 (3) Current – line User Interface
 (4) None of the above
Answer: (1) Command – line User Interface

16. In C-programming identifiers are names given to -
 (1) Variables
 (2) Arrays
 (3) Functions
 (4) All of the above
Answer: (1) Variables

17. The range of integer for 16-bit computer is
 (1) 0 to 255
 (2) –32768 to 32767
 (3) –128 to 127
 (4) 0 to 65535
Answer: (2) –32768 to 32767
18. Mnemonics are used in _____ language.
 (1) Machine level language
 (2) High level language
 (3) Assembly level language
 (4) English language

Answer: (3) Assembly level language

19. Which of the following memories that has shortest access time ?
 (1) Magnetic memory
 (2) Semiconductor memory
 (3) Cache memory
 (4) Super memory
Answer: (3) Cache memory
20. A technique of encoding and decoding messages is called
 (1) Biography
 (2) Criptography
 (3) Monography
 (4) Demography

Answer: (2) Criptography

21. Basic data types supported by C language
 (1) integer
 (2) character
 (3) floating number
 (4) All of the above

Answer:  (4) All of the above

22. Storage capacity of a 3.5" floppy disk is
 (1) 360 kB
 (2) 1.2 MB
 (3) 1.44 MB
 (4) 2 MB

Answer: (3) 1.44 MB

23. The formulae = round (8.50, 0) in MS Excel gives
 (1) 9
 (2) 8.5
 (3) 8
 (4) 8.6
Answer: (4) F7
24. Match the following :
1. Clip Board a. Keep the source formatting b. Editing options
2. One of the paste options
3. Find and Replace c. Image
4. Clip Art d. Holds the copied contents
 Choose the right answer from the options given below :
 1 2 3 4
 (1) d a b c
 (2) d a c b
 (3) b d a c
 (4) b d c a
Answer: (1) d a b c

25. Which function key is used tostart spell check automatically in MS Word ?
 (1) F1
 (2) F3
 (3) F5
 (4) F7
Answer:

26. The following alignment option is not available to align the position of text within the margins in MS-Word :
 (1) Align Left
 (2) Align Right
 (3) Align Bottom
 (4) Align Centre
Answer:  (3) Align Bottom

27. Default left margin in MS-Word is :
 (1) 1.0"
 (2) 1.25"
 (3) 1.50"
 (4) 2.0"
Answer: (2) 1.25"

28. The smallest and largest font size available in Font size tool
on formatting toolbar is :
 (1) 6 and 70
 (2) 8 and 72
 (3) 8 and 92
 (4) 10 and 100
Answer: (2) 8 and 72

29. The maximum zoom percentage in Microsoft Power Point is :
 (1) 100%
 (2) 200%
 (3) 300%
 (4) 400%
Answer: (4) 400%