Skip to main content

50 RURAL DEVELOPMENT AND PANCHAYATH RAJ QUESTION ANSWERS

Question #1 :What is the minimum no. of Members required for a Minor Irrigation Group?
A: 3 B: 5
C: 7 D: 10
Answer: B
Question # 2 When the Ashoka Mehta Committee was constituted?
A: 1975 B: 1976
C: 1977 D: 1978
Answer: C
Question # 3 :What is the Minimum no. of Members required for SHG?
A: 5 B: 10
C: 15 D: 20
Answer: B
Question #4 :What is the Maximum no.of Members required for SHG?
A: 5 B: 10
C: 15 D: 20
Answer: D
Question #5 :What is the Minimum no. of Members for a handicapped Group?
A: 5 B: 7
C: 10 D: 12
Ans: A
Question #6 :As per Guidelines what %age of SC/ST Swarozgaris are to be covered under SGSY
A: 15.00% B: 25.50%
C: 33.33% D: 50.00%
Ans: D
Question #7 :What is the maximum Revolving Fund can be Granted to a SHG?
A: 5000 B: 10000
C: 15000 D: 20000
Answer: B
Question #8 :What is the minimum Revolving Fund can be Granted to a SHG?
A: 5000 B: 10000
C: 15000 D: 20000
Ans: A

Question #9 :What is maximum Capital Subsidy to a General Caste individual Swarozgari?
A: 5000 B: 7500
C: 15000 D: 20000
Answer: B
Question #10 :What is maximum Capital Subsidy to a SC/ST individual Swarozgari?
A: 5000 B: 7500
C: 10000 D: 15000
Ans: C
Question #11 :What is maximum Capital Subsidy to a Phy. Handicapped individual Swarozgari?
A: 5000 B: 7500
C: 10000 D: 15000
Ans: C
Question #12 :What is maximum Capital Subsidy can be granted to a SHG?
A: 50000 B: 75000
C: 125000 D: 150000
Ans: C
Question #13 :What is maximum Capital Subsidy can be granted to a Group having 5 General Caste Members and 5 SC/ST Members?
A: 50000 B: 75000
C: 100000 D: 125000
Answer: D
Question #14 :What percentage of APL Members are permitted in a SHG under SGSY
A: 10% B: 15%
C: 20% D: 30%
Ans: C
Question #15 :A SHG can consist of
A: All the Male Members B: All the Female Members
C: Male and Female mixed D: All
Ans: D
Question #16 :A SHG can consist of
A: All the SC/ST B: All the General
C: Mix of SC/ST and General D: All
Ans: D
Question #17 :When was the Swaranjayanti Gram Swarozgar Yoajan launched?
A: 1st April, 1999 B: 26th January, 1999
C: 2nd October, 1999 D: 15th August, 1999
Ans: A
Question #18 :As per Guidelines what %age of Minorities Swarozgaris are to be covered under SGSY
A: 5.00% B: 10.00%
C: 15.00% D: 25.50%
Answer: C
Question #19 :As per Guidelines what %age of Phy. Handicapped Swarozgaris are to be covered under SGSY
A: 2% B: 2.5%
C: 3% D: 5%
Answer: C
Question #20 :The First Grading of the SHG is to be done after the a period of
A: 3 months B: 6 months
C: 9 months D: 12 months
Answer: B
Question #21 :The Second Grading of the SHG is to be done after the a period of
A: 3 months B: 9 months
C: 12 months D: 18 months
Ans: C
Question #22 :Grading of the SHGs are done by
A: District Rural Development Agency B: National Bank for Agriculture & Rural Development
C: BDPO D: Committee Consisting Members of all the above
Ans: D
Question #23 :What is the annual income criteria of BPL family under SGSY in Rural Area?
A: 20,000 B: 22,000
C: 25,000 D: 30,000
Ans: B
Question #24 :Who can be the Members of the SHG under SGSY?
A: BPL Families in Rural & Urban B: Only Rural BPL Families
C: Only Urban BPL Families D: Mix of All
Answer: B
Question #25 :Rate of Interest for Internal Landing is decided by
A: Office Bearer of the SHG B: Landing Bank
C: DRDA D: Group Members
Answer: D
Question #26 :Minimum locking period for adjustment of subsidy in the loan is
A: 2 years B: 3 years
C: 4 years D: 5 years
Ans: B
Question #27 :Monthly Saving Amount for a SHG is
A: Rs. 50 per month fixed B: As decided by the Group Members
C: Rs. 100 per month fixed D: As decided by DRDA
Answer: B
Question #28 :Preferred periodicity of the Saving in a Group
A: Daily B: Once in a Week
C: Once in a Fortnight D: Once in a Month
Answer: B
Question #29 :Preferred periodicity of the Meeting of the Group Members
A: Weekly B: Fortnightly
C: Monthly D: Quarterly
Answer: A
Question #30 :Type of the Bank Account opened by the SGH
A: Saving Account B: Current Account
C: Fixed Deposit Account D: Recurring Account
Ans: A
Question #31 :SHGs Bank Account can be operated by
A: President and one Member of the Group B: Secretary and one Member of the Group
C: Any two persons authorized by the Group D: Any two Member of the Group
Answer: C
Question #32 :Collateral Security not require for a SHG Group Loan
A: Upto Rs. 3 Lacs B: Upto Rs. 5 Lacs
C: Upto Rs. 10 Lacs D: Upto Rs. 12 Lacs
Ans: C
Question #33 :Who formed the SHGs
A: DRDA B: NGOs
C: Banks D: All
Answer: D
Question #34 ::What is the full form of SGSY?
A: Swaranjayanti Gramin Swarozgar Yojana B: Swaranjanhit Gram Swarozgar Yojana
C: Swaranjayanti Gram Swarozgar Yojana D: Swaranjayanti Gram Sahayak Yojana
Ans: C
Question #35 :SGSY Programme is implemented by
A: Ministry of Panchayati Raj B: Ministry of Rural Development
C: Ministry of Social Justice and Empowerment D: Ministry of Agriculture
Answer: B
Question #36 :The expenditure under SGSY is shared between Centre and State Government in the Ratio of
A: 50:50 B: 25:75
C: 75:25 D: 80:20
Ans: C
Question #37 :As per Guidelines expenditure permitted for Training and Skill Development of the total funds
A: 5% B: 7.5%
C: 10% D: 15%
Ans: C
Question #38 :As per Guidelines expenditure permitted for creation of infrastructure of the total funds
A: 10% B: 15%
C: 20% D: 30%
Ans: C
Question #39 :Cost of insurance of the assets financed to SHG is to be borne by
A: DRDA B: Swarozgaris
C: Banks D: All
Ans: D
Question #40 :A loan availed by the Group can be re-paid in
A: Monthly Installment B: Quarterly Installment
C: Half-Yearly Installment D: Any of above as convenient
Ans: D
Question #41 :The role of Panchayati Raj Institutions in SGSY is
A: Identification of BPL Families for SHGs B: Release of Revolving Funds to SHGs
C: Release of Capital Subsidy to SHGs D: Monitoring Functioning of SHGs
Ans: A
Question #42 :Periodicity of Block Level SGSY Committee Meeting is
A: Monthly B: Fortnightly
C: Quarterly D: Bi-Monthly
Ans: A
Question #43 :Periodicity of District Level SGSY Committee Meeting is
A: Monthly B: Fortnightly
C: Quarterly D: Bi-Monthly
Ans: C
Question #44 :Who is the Chairman of Block Level SGSY Committee?
A: Chairperson of Panchayat Samiti B: BDPO
C: Lead Bank Manager D: Social Education & Planning Officer
Answer: B
Question #45 :Economic Activities to be undertaken by a group is decided by
A: District Rural Development Agency B: BDPO
C: Office Bearers of the Group D: All Members of the Group
Answer: D
Question #46 :When was the Swaranjayanti Gram Swarozgar Yoajan launched?
A: 1st April, 1999 B: 26th January, 1999
C: 2nd October, 1999 D: 15th August, 1999
Answer: A
Question #47 :When the Panchayati Raj System was inaugurated by Pandit Jawaharlal Nehru in Nagaur?
A: 1956 B: 1957
C: 1958 D: 1959
Answer: D
Question #48 :When the Balvantray Mehta Committee submitted its report?
A: 1956 B: 1957
C: 1958 D: 1959
Answer: B
Question #49 :What is the purpose of formation of SHG Group?
A: Creating of habit of saving among the poor B: For internal landing purposes
C: To provide self employment and set up micro enterprises D: All
Answer: D
Question #50 :How many tiers did Ashoka Mehta Committee suggest?
A: Single tier B: Two tier
C: Three tier D: Four tier
Answer: B

Popular posts from this blog

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

KUVEMPU UNIVERSITY SECOND YEAR B.SC CHEMISTRY EXAMINATION QUESTION PAPERS (FROM 2008 TO 2020)  Published by  www.questionpapersdownload.com   BSc II Year - Chemistry Paper-II_2016 - Download BSc II Year - Chemistry Paper-II_2017 - Download BSc II Year - Chemistry Paper-II_2014 - Download All other 2nd Year B.Sc Nursing Question Papers avaialble   Click here to download/view more B.Sc Nursing Question Papers 2010-2020 Chemistry Paper-II 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014  

PDO PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

The PDO (Panchayath Development Officer) and Panchayath Secretary Examinations will be conducted by Karnataka Examination Authority. The Online registrations will be starting from 16/09/2016. Most candidates are requested us to provide previous question papers of PDO Examination. The Question papers of PDO Examination conducted in the year 2011 is published here. For more PDO Exam Questions Click here PART 1 COMPUTER KNOWLEDGE QUESTIONS PDO Exam Question Paper Page 2 PDO Exam Question Paper Page 3 PDO Exam Question Paper Page 4 PDO Exam Question Paper Page 5 CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 01-05  PART II RURAL DEVELOPMENT AND PANCHAYAT RAJ QUESTIONS - PAGE NO. 6-10 CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 11-14- General Kannada CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 15-19- General English CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 20-23- General Knowledge MORE PDO EXAM QUESTIONS Click here to Join Our Facebook group to ge

PRIMARY HEALTH CARE QUESTION PAPER

ANM (AUXILIARY NURSING MIDWIFERY)MODEL QUESTION PAPER PAPER-III Primary Health Care Question Paper Published by  http://www.questionpapersdownload.com ANSWER ALL QUESIONS 3 long Questions of 15 Marks each (3X15) -45 Short Note Variety (15 Marks) Objective Type Questions (Fill in Blanks / True & False/Abbreviations) -15Marks Q.1. a) What is the concept of occurance of disease ? (5+5+5) b) What is illness? c) Desccribe the classification of disease? or a) What do you mean by Incubation Period ? b) Write the clarification of Micro Orgnism ? c) Write the factors affecting the growth & destruction of organism? Q2. a) Define bed sore? (5+4+6) b) What are the causes of bed sore ?