Skip to main content

KARNATAKA GENERAL KNOWLEDGE QUESTION ANSWERS

1. Which of the following Acts was called ‘Gagging Act’ ?
 (1) Regulating Act, 1773
 (2) Pitts India Act, 1784
 (3) Charter Act, 1813
 (4) Vernacular Press Act, 1878 *
Answer:  (4) Vernacular Press Act, 1878 *

 2. The Kaladan Multimodal Transport Project connects
 (1) Tripura with Bangladesh
 (2) Manipur with Myanmar
 (3) Assam with Bangladesh
 (4) Mizoram with Myanmar *
Answer:  (4) Mizoram with Myanmar *

3. The argument for reduction in the rate of taxation to promote economic activity role on the following premises :
 A. Lower taxes increases the amount of savings.
 B. Moderate taxes lead to lower prices.
 C. It promotes consumption.

 D. It increases government’s revenue.
 (1) A, B, C, D
 (2) A only
 (3) D only
 (4) A and C *
Answer:  (4) A and C *

4. Name the following Adil Shahi ruler became a Mughal prisoner and died in captivity on April 3rd
1700
 (1) Muhammad Adil Shah
 (2) Sikandar Adil Shah*
 (3) Ibrahim Adil Shah I
 (4) None of the above
Answer:  (2) Sikandar Adil Shah*

5. Famous Jami-Masjid at Gulbarga built in 1367 by
 (1) Muhmmad Shah I*
 (2) Alla-ud-din Hassan
 (3) Firoz Shah
 (4) None of the above
Answer:  (1) Muhmmad Shah I*

6. Following foreign Traveller said Vijayanagar people perhaps could not live without roses and it had necessary to them as food itself :
 (1) Nikitin
 (2) Abdul Razaak*
 (3) Nuniz
 (4) Barbose
Answer:  (2) Abdul Razaak*

7. According to UNFPA projections,world population will touch 10 billion by
 (1) 2100*
 (2) 2050
 (3) 2016
 (4) 2085
Answer:  (1) 2100*

8. What are the conditions favourable for tea cultivation ?
 a. Warm temperature
 b. High rainfall
 c. High altitude
 d. Sloping land
 (1) a, b and c
 (2) b, c and d
 (3) a, b and d*
 (4) All the above
Answer:  (3) a, b and d*

9. First Iron and Steel industry in India was established ______.
 (1) TISCO, Jamshedpur*
 (2) IISCO, Burnpur
 (3) Bengal Iron and Steel, Kulti
 (4) Mysore Steel Works,Bhadravati
Answer:  (1) TISCO, Jamshedpur*

10. Which of the following statement is not correct with respect toInternational Monetary Fund
(IMF) ?
 A. India is a founder member of IMF
 B. IMF conducts regular review of India’s status under Article IV
 C. India’s quota in the IMF is more than 2
 D. Finance Minister is ex-officio governor of the IMF
 Choose the correct answer :
 (1) A and D
 (2) C only*
 (3) A only
 (4) B and D only
Answer:  (2) C only*

11. Which of the following element is highly electro-negative ?
 (1) Fluorine*
 (2) Chlorine
 (3) Bromine
 (4) Iodine
Answer:  (1) Fluorine*

12. The zig-zag movement of the colloidal particles present in a colloidal solution is called ____
 (1) Brownian movement*
 (2) Tyndal effect
 (3) Coagulation
 (4) None of these

Answer:  (1) Brownian movement*

Popular posts from this blog

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

KUVEMPU UNIVERSITY SECOND YEAR B.SC CHEMISTRY EXAMINATION QUESTION PAPERS (FROM 2008 TO 2020)  Published by  www.questionpapersdownload.com   BSc II Year - Chemistry Paper-II_2016 - Download BSc II Year - Chemistry Paper-II_2017 - Download BSc II Year - Chemistry Paper-II_2014 - Download All other 2nd Year B.Sc Nursing Question Papers avaialble   Click here to download/view more B.Sc Nursing Question Papers 2010-2020 Chemistry Paper-II 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014  

PDO PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

The PDO (Panchayath Development Officer) and Panchayath Secretary Examinations will be conducted by Karnataka Examination Authority. The Online registrations will be starting from 16/09/2016. Most candidates are requested us to provide previous question papers of PDO Examination. The Question papers of PDO Examination conducted in the year 2011 is published here. For more PDO Exam Questions Click here PART 1 COMPUTER KNOWLEDGE QUESTIONS PDO Exam Question Paper Page 2 PDO Exam Question Paper Page 3 PDO Exam Question Paper Page 4 PDO Exam Question Paper Page 5 CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 01-05  PART II RURAL DEVELOPMENT AND PANCHAYAT RAJ QUESTIONS - PAGE NO. 6-10 CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 11-14- General Kannada CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 15-19- General English CLICK HERE FOR PDO QUESTION PAPER PAGE NO. 20-23- General Knowledge MORE PDO EXAM QUESTIONS Click here to Join Our Facebook group to ge

PRIMARY HEALTH CARE QUESTION PAPER

ANM (AUXILIARY NURSING MIDWIFERY)MODEL QUESTION PAPER PAPER-III Primary Health Care Question Paper Published by  http://www.questionpapersdownload.com ANSWER ALL QUESIONS 3 long Questions of 15 Marks each (3X15) -45 Short Note Variety (15 Marks) Objective Type Questions (Fill in Blanks / True & False/Abbreviations) -15Marks Q.1. a) What is the concept of occurance of disease ? (5+5+5) b) What is illness? c) Desccribe the classification of disease? or a) What do you mean by Incubation Period ? b) Write the clarification of Micro Orgnism ? c) Write the factors affecting the growth & destruction of organism? Q2. a) Define bed sore? (5+4+6) b) What are the causes of bed sore ?