PANCHAYATH DEVELOPMENT OFFICER EXAM QUESTIONS

Question 1 :Which are the works that cannot be taken under MGNREGA?

A: Water conservation and water harvesting
B: Aforestation and tree plantation
C: Land development & rural connectivity
D: Building works

Ans: D: Building works

Question 2 :In which year was NSAP introduced?

A: 15th August 2000
B: 15th August 2007
C: 15th August 1995
D: 15th August 2002
Ans: C: 15th August 1995

Question 3 :How many schemes are there under NSAP?

A: 2
B: 4

C: 5
D: 7

Ans: C: 5


Question 4 : Give the full form of NRLM
A: Nations Rural Lively Motion
B: National Rural Livelihood Mission
C: National Rozgar Living Mission
D: National Rozgar Livelihood Motivation

Ans: B: National Rural Livelihood Mission

Question 5 :Can you give work to private contractors under MGNREGA?

A: Private contractors
B: Government contractors
C: No contractors are allowed
D: Both private and government contractors

Ans: A: Private contractors

Question 6 :What is the age limit of applicant under IGWPS?

A: 20-60 years
B: 40-64 years
C: 40-62 years
D: 40-60 years

Ans: B: 40-64 years

Question 7 :Give full form of IGA
A: Income Generating Activity
B: Identified General Activity
C: Identity Generating Activity
D: Income Generated Action
Ans: A: Income Generating Activity

Question 8 :State the objective of NRLM

A: Forming SHGs of poor people APL/BPL, Federation of SHGs to avail benefit of the scheme.
B: Formation of group under APL/BPL
C: SHG Federation and nurturing
D: Both B & C
Ans: D: Both B & C

Question 9 :Who can form SHG under SGSY Scheme?

A: DRDA officials
B: NGOs
C: CBOs and SHPIs
D: All options mentioned above
Ans: D: All options mentioned above

Question 10 :What are the salient features of SGSY scheme?

A: Form SHGs
B: Provide self employment opportunities
C: Subsidy and revolving fund
D: All
Ans: D: All

Comments

Popular Posts

KANNADA GRAMMAR PDF.

2nd YEAR GNM QUESTION PAPERS

B.SC 2ND YEAR CHEMISTRY QUESTION PAPERS

BSC. FIRST YEAR QUESTION PAPERS- KUVEMPU UNIVERSITY

MA QUESTION PAPERS- KUVEMPU UNIVERSITY

FIRST YEAR BA HISTORY QUESTION PAPERS

KSOU OLD QUESTION PAPERS

KPSC SDA Exam Question Paper with Answer 2019

3rd YEAR BA OLD QUESTION PAPERS

MA KANNADA PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS